Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » ArtBlog » Mersin Müzik Festivali rüzgar gibi geçti

Mersin Müzik Festivali rüzgar gibi geçti

Mersin Müzik Festivali rüzgar gibi geçti03 Temmuz 2014 - 04:07 | Genç kemancı Veriko Çumburidze, festivalin yıldızlarındandı.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali bu yıl 13. kez müziğin coşkusuyla dolu iki haftayı tamamladı. Gelecek yılın heyecanı ise şimdiden başladı
MUSTAFA İRİ
 
13.Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ni değerlendiren, Festival Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, bu yıl yerli ve yabancı sanatçıların ve 251 kişinin görev aldığını, gelecek yıl da yine sanat tutkunlarına aynı kalitede bir buluşma hazırlayacak olmanın heyecanı içinde olduklarını söyledi.
 
Buharalı, Tarsus'tan Kızkalesi'ne kadar geniş bir alana yayılan etkinliklerin 7 bin 500 kişi tarafından izlendiğini belirterek, oturma kapasitenin kısıtlı olması nedeniyle bu sayıda kalındığını, gelecek yıl için daha çok katılıma imkan tanıyacak çalışmaları değerlendireceklerini kaydetti.
 
İki hafta süren festivalde, aralarında ‘aşkın tutkulu sesi’ olarak kabul edilen İspanyol sanatçı Buika’nın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, dünyaca tanınan Türk piyanist Gülsin Onay, Prof. Nevit Kodallı, Yair Delal, Erez Mounk ve Cihat Aşkın gibi iz bırakan isimler yer aldı.
 
Mersin Uluslararası Müzik Festivali etkinlikleri arasında yer alan “Bir Gelenek, Bir Beste Yarışması” bu yıl “Mersin Üç Güzeller İçin Müzik Arıyor” temasıyla dördüncü kez düzenlendi. Beste yarışmasında piyano, keman ve viyolonsel Üç Güzelleri temsil etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün köklü kurumu Devlet Halk Dansları Topluluğu da festivalde yerini aldı.
 
 
Dünya sanatçıları Mersin’deydi
 
Festival boyunca birbirinden ünlü yerli ve yabancı sanatçılar konser verdi. Arap-Hint müziğinin önde gelen isimleri arasında yer alan Yair Dalal festivalde, ünlü keman sanatçısı Cihat Aşkın ve perküsyon ustası Erez Mounk ile muhteşem bir performans sergiledi.
 
Sanat elçisinden müzik ziyafeti
 
Yurtiçi ve yurtdışında verdiği konserlerle Türkiye’nin sanat elçisi olan Gülsin Onay festivalde 22 yıl önce çaldığı piyano ile sanatseverlere muhteşem bir resital sundu.  Akustik kalitesiyle pek çok sanatçının tercihi olan Kanlıdivane'de, Bülent Ortaçgil, unutulmaz şarkısı “Sensiz Olmaz” ile duygulu anlar yaşattı.
 
“Kuzey’in yıldızı güneye düştü”
 
Genç İngiliz keman virtüözü Charlie Siem’in Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde verdiği konser ise festivalin unutulmazları arasında yerini aldı.
 
“Aşkın tutkulu sesi”
 
Festivalin en çok ilgi gören isimlerinden biri de İspanyol aşk şarkılarının tutkulu sesi Buika oldu. Sanatçı festivalde ağırlıklı olarak Haziran başında çıkardığı yeni albümü ‘La Noche Mas Larga’da yer alan şarkılarından oluşan repertuarını seslendirdi.
 
“Kemanın yükselen genç yıldızları”
 
Norveçli gitarist Christina Sandsengen ise performansı ile sanatseverleri büyüledi. Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü’nde gerçekleştirilen konserde, Sandsengen’in repertuvarında Albeniz, Tarrega, Loura, Aguado ve Luntestad’tan eserlerle birlikte Carlo Domeniconi’nin Koyunbaba’sı da yer aldı.
 
Festival kiliseyi mesken tuttu
 
Ülke gündemini etkileyen olaylarla çeşitli tarih değişiklikleri yaşanan festivalin Remzi Buharalı önderliğindeki istikrarlı yükselişi 30 Mayıs’taki Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın Mersin Kültür Merkezi’nde verdiği açılış konseriyle başlamıştı.  31 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan Buika konseri sanatçının rahatsızlığı nedeniyle kültür elçimiz Gülsin Onay’ın programını takiben 10 Haziran Salı günü gerçekleşti.
 
Festival kentin çeşitli noktalarında aktif olarak varlığını sürdüren ve tarihi değeri olan otantik kiliseleri gösteri mekanı olarak seçiyor. Komite her yılki seçkisinde, klasik müziğin eşsiz grup ve repertuvarlarını söz konusu mekanlara taşıyarak tadından yenmeyen bir müzik ziyafeti sunuyor. Özellikle yapısı gereği klasik müziği teolojik açıdan değer taşıyan bu tür ayrıcalıklı yerlerde dinlemek izleyiciler için unutulmaz bir keyif.
 
Prof.Nevit Kodallı Yükselen Yıldızlar Akşamı’nın 3 Haziran gecesi gerçekleşen konser mekanı Latin Katolik Kilisesi’ydi. Konserde kentin yetiştirdiği genç keman virtiözleri Hasan Gökçe Yorgun ve Veriko Tchumbridze muhteşem birer performans sergileyerek sanatseverleri büyülediler. Genç kemancı Hasan Gökçe Yorgun, 1780 yapımı Antonio Gragnani kemanı ile sahne aldı. Yorgun’a piyanist Tamara Atshba eşlik etti. Öğrenimini halen Viyana’da sürürden Veriko Tchumbridze’ye ise konserde piyanist Gülru Ensari eşlik etti. Tchumbridze’in programında Beethoven, Ravel ve Camille Saint Saens’dan eserler yer aldı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Akdeniz Belediye Başkan Vekili Bedrettin Güneş, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı ile çok sayıda sanatsever de festivale katılarak kilisenin mumlarla aydınlatılmış mistik ortamında keman repertuvarının en güzel örneklerini dinlediler.
 
Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Pawel Szymala, Soma'ya taziyelerini iletti.
 
Papazdan Soma’ya taziye
 
Manisa’nın Soma İlçesi’nde yaşamını yitiren madenciler için saygı duruşunun ardından söz alan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Yağcı, Soma’da yaşanan facia nedeniyle yüreğinin acıdığını belirterek: “O faciada kardeşlerimizi kaybettik, ama bundan sonra orada gerekli tedbirler alınsın. Buna benzer şeyler diğerlerinin de başına gelmesin. Bu nedenle festivalimiz buruk başladı ama sizlerle mutluluk devam ediyor. Bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz” dedi. Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı’nın program detaylarını açıkladığı konuşmasından önce söz alan Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Pawel Szymala da Soma’ya taziyelerini bildirerek ruhsal desteğini ve iyi dileklerini hatırlattı.
 
Festival 11 Haziran’da sona erdi. Kapanış programı Cihat Aşkın, Erez Monk, Yair Dalal konserinin gala mekanı ise; Ortodoks Arap-Rum Cemaati tarafından 1850 tarihinde yaptırılan ve ziyarete gelen  grupların dini ayinler de gerçekleştirdikleri kilise olan Tarsus St.Paul Anıt Müzesi’ydi.