Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » "Louvre'u istemiyoruz!"

"Louvre'u istemiyoruz!"

"Louvre'u istemiyoruz!"06 Aralık 2012 - 07:12 | Cam ve alüminyumdan oluşan fütüristik bir tasarıma sahip Louvre-Lens Müzesi'nin şehre gerekliliği tartışılıyor.
Louvre Müzesi'nin, Fransa'nın işsizlik oranı en yüksek şehirlerinden Lens'e 150 milyon avro maliyetinde bir müze açması, halkın tepkisini topladıParis'te bulunan dünyanın en ünlü müzelerinden Louvre, 2004'te başlayan bir uydu müze projesiyle Fransa’nın kuzeyinde bulunan Lens şehrine yeni bir müze açtı. Ancak 150 milyon avro değerindeki bu yatırım tartışmaları da beraberinde getirdi. İşsizlik oranı Fransa'nın genelinin üç katı olan Lens'in halkı müzenin unutulmuş şehirlerine gelmesini küçümseyici ve onlara faydası dokunmayacak gelişme olarak görüyor.

"Da Vinci de kim?"

Louvre-Lens Müzesi, cam ve alüminyumdan oluşan fütüristik bir tasarımla bu hafta açıldı. Müzenin kurulma nedenleri Fransız sanatının sadece Paris elitine sunulduğunu iddia eden eleştirilere bir son vermek ve sanatın etkisini Fransa'nın fazla gelişmemiş yerlerine de taşımak... Ancak iki dünya savaşında da büyük darbe alan ve son kömür madeni 1986'da kapandıktan sonra ciddi bir işsizlik sorunuyla boğuşmaya başlayan ve şimdilerde bir 'hayalet şehri' andıran Lens'in sakinleri, müzenin şehirlerine fayda sağlamayacağı görüşünde. Lens'te yaşayan Amandine Grossemy, "Neden burada kültüre ve müzeye ihtiyacımız olsun, bizim para ve işe ihtiyacımız var. Da Vinci de kim?" derken, diğer bir Lens sakini "Müze isteyip istemediğimiz bize sorulmadı" diye görüş bildiriyor.

Louvre-Lens Müzesi ve şehrin kuşbakışı görünümü. Şehir sakinleri, ekonomik çöküntü içindeki Lens'e böyle bir yatırım yapılmasını "küçümseyici" buluyor.


Hollande müzeye geldi, şehri ziyaret etmedi

Önceki gün Louvre-Lens'i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da kapalı dükkanlar, terk edilmiş evlerin bulunduğu şehir merkezine uğramaması dikkat çekti ve tartışmaları artırdı. Yetkililer, müzenin onların durumuna yardımcı olmayacağını söyleyen halkla aynı fikirde değil. Müzenin şehre ziyaretçi çekeceğini ve yıllar içerisinde bölgeyi kalkındıracağını, Lens'in tam da bu yüzden seçildiğini belirtiyorlar.

Japon mimarlık firması SANAA tarafından tasarlanan müzede Mısır heykellerinden, 11. yüzyıl İtalyan kilise mozaiklerine ve Leonardo da Vinci'nin restore edilen başyapıtlarından "Sant'Anna, la Vergine e il Bambino con l'agnellino"ya (Aziz Anna, Bakire Meryem, Çocuk İsa ve kuzu) uzanan geniş bir koleksiyon bulunuyor. Müzenin ilk yılında 700 bin ziyaretçi çekmesi bekleniyor.