Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 1492 Göke Sefarad Sanatçıları Karma Sergisi

1492 Göke Sefarad Sanatçıları Karma Sergisi

1492 Göke Sefarad Sanatçıları Karma Sergisi20 Haziran 2018 - 03:06
1492 Göke, Sefarad sanatçıları karma sergisinin açılışı 2 Temmuz 2018 tarihinde Avrupa’nın kültür merkezi Londra’nın seçkin sanat galerilerden La Galleria Pall Mallda gerçekleşecek.

7 Temmuz tarihine kadar sanat severlere açık olacak 1492 Göke sergisi, Yunus Emre Enstitüsü organizatörlüğünde Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçiliği, Türk Hava Yolları, Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, Cervantes İspanyol Kültür Merkezi ve Türk- Osmanlı Sefarad Araştırma Merkezi işbirliği ile gerçekleşiyor.

 

Osmanlı İmparatorluğu, 1490-92 yıllarında İspanya'dan göç etmek zorunda kalan Sefaradlara, Sultan II. Beyazıt zamanında kucak açmıştır. İberya yarımadasından büyük zorluklarla çıkan Sefaradlar, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına Avrupalılar tarafından Camalicchio olarak bilinen Kaptan Kemal Reis'in (Piri Reis'in amcası) kadırgalarıyla varmışlardır. 90.000 ila 150.000 Yahudiyi Osmanlı İmparatorluğu'na ulaştıran bu kadırgalardan biri olan Göke bu sergiye ismini vermiştir.

 

Osmanlı İmparatorluğu'nun çok kültürlü ve hoşgörü ortamında 526 sene boyunca barış, huzur ve uyum içerisinde yaşamış ve halen yaşamaya devam eden Sefaradlar, onları kucaklayan yeni vatanlarıyla bütünleşmiş, Osmanlı kültürünün yanı sıra İspanyol köklerini unutmayıp bu iki kültürü harmanlayarak Osmanlı Türk Sefarad kültürünü yaratmışlardır.

 

1492 Göke Sefarad sanatçıları karma sergisi, 35 İstanbullu Sefarad sanatçısının iştiraki ile gerçekleşecek olup cam sanatı, heykel, ebru, mozaik, seramik, takı, fotoğraf,  yağlıboya, suluboya ve akrilik resim gibi birçok sanatı barındırmaktadır. Dünyaca tanınmış ressam ve şair Habib Gerez serginin onur konuğudur. Sergi açılışında Osmanlı makam ve Türk ezgileriyle bestelenmiş Ladino müziklerinden örneklerin yer alacağı bir mini konser gerçekleşecektir.

 

Küratörlüğünü ressam Terry Katalan’ın üstlendiği 1492 Göke Sefarad sanatçıları karma sergisi, İstanbul ve Londra arasında bir kültür köprüsü olmayı ve tarihe sanat yoluyla bir kez daha ışık tutmayı hedefliyor.

 

Türk Sefarad sanatçıları onlara kucak açan memleketlerine, içlerindeki coşku , yaratıcılık ve minnet duygularını  böylesine anlamlı bir kültür şöleni ile yansıtarak Londralı sanatseverlerle buluşacaklar.

 

Sergi, 2-7 Temmuz tarihlerinde Londra’da La Galleria Pall Mallda ziyaret edilebilir.