Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 5 bin Türkiye fotoğrafı bu arşivde

5 bin Türkiye fotoğrafı bu arşivde

5 bin Türkiye  fotoğrafı bu arşivde29 Haziran 2018 - 11:06
Abu Dabi New York Üniversitesi bünyesinde kullanıma açılan, Orta Doğu’dan karelere yer veren 19 ve 20. yüzyıla ait fotoğraf arşivinin 5 bini Osmanlı dönemi ve Türkiye’ye ait kareler sunuyor.
Abu Dabi New York Üniversitesi’nde görevli edebiyat profesörü Shamoon Zamir, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden elde ettiği 62 bin fotoğrafı arşivledi ve arşivi halka açtı.  
 
 
Üniversite bünyesinde hizmet veren arşiv parça parça internete aktarılıyor ve tamamına yakını geçen yüzyılın farklı dönemlerine ait olan bu fotoğrafların yaklaşık 5 bininin Osmanlı’nın son dönemi ile Türkiye’den olması dikkat çekiyor. Bunların yaklaşık 450’si İstanbul fotoğraflarından 300’ü aşkını ise İzmir’den çekilen karelerden oluşuyor. Şahsi koleksiyonlardan bulunan fotoğraflardan oluşan arşiv hakkında yapılan açıklamada şunlara yer veriliyor: “Bu arşiv Orta Doğu’da türünün tek örneği. Bu fotoğraflar tarihe yeni bir ışıkla bakma imkânı veriyor çünkü Arap dünyasındaki değişimi gösteriyor. Arşivde 19. yüzyıldan 20. yüzyılın sonuna uzanan bir dönemden fotoğraflar var. Ayrıca çeşitli tema ve konular dikkat çekiyor. Kutsal toprakların ilk dönemlerinden Osmanlı İmparatorluğuna uzanan, aile albümlerinden kurum arşivlerine uzanan bir koleksiyonu sunuyoruz.” Arşivin tamamına akkasah.org adresinden ulaşılabilir.