Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Ağaçlar sanata çiçekleniyor

Ağaçlar sanata çiçekleniyor

Ağaçlar sanata çiçekleniyor25 Ekim 2021 - 09:10
Çeşme’de ömrünü tamamlamış ağaçlar geliştirilen proje sayesinde kesilmek yerine heykeltıraş Onur Çanka’nın ellerinden birer sanat eserine dönüştürülüyor.

SEYHAN AKINCI 

 

İzmir’in gözde beldesi Çeşme’de bugünlerde hummalı bir çalışma var. Sarı yazda Çeşmelilerin dikkatle ve mutlulukla ağaçların tepesinde izlediği kişiyse heykeltıraş Onur Çanka. Çanka, ömrünü tamamlamış ağaçları elleriyle birer sanat eserine dönüştürüyor. Özellikle yaz sonunda yaşanan orman yangınları ve etkisini daha çok hissettiğimiz küresel ısınmada daha sıkı sarıldığımız ağaçları dönüştüren heykeltıraş Çanka, projeyi anlattı.

 

Sanatçılar için varoluş

 

Çeşme Belediyesi ile birlikte yürütülen çalışmada öncelikle ömrünü tamamlamış dört ağacın birer sanat eserine dönüştürülmesi planlandı. Projenin zamanla yarımadanın farklı noktalarında ilerlemesi bekleniyor. Kamusal alanın sanatçılar için önemli bir varoluş noktası olduğunu ifade eden Çanka,”Özellikle bir heykeltıraş olarak bir çalışmanın nasıl gerçekleştiğini dışarıya izletebilmek ve bunun bitiminde topluma arz etmek her zaman en yüksek duygu. Bazen kendi çalışma alanlarınızda ya da galerilerinizde daha kısıtlı bir kitleye hitap etmek yerine, kamusal alanda tüm genelle iç içe olmak çok önemli olabiliyor. Sokakta ve hayatın içinde daha fazla heykel görmek için sanatçıların da bu motivasyonda olduğu günler diliyorum” diyor.

 

‘Bize hayaller kurduruyor’

 

Hayata nefes olan ağaçların varlığını başka bir formda sürdürecek olması insanın belki de en naif teşekkür etme şekli. Ağaçlara yeni hayatlarında şekil veren heykeltıraş Onur Çanka, ilhamı yine onlardan aldığını söylüyor ve ekliyor: “Şunu söylemeliyim ağaç başlı başına üzerinde hayaller kurabilmeniz için yeterince etkileyici bir dost. Yaşamış ve ömrünü tamamlamış bu arkadaşlarla karşılaştığımda bunun sorumluluğunu alarak bazen hiçbir duyguyu barındırmayacak geometrik bir form ya da çok daha romantik bir çalışma yapıyorum. Zaten kendisi bir sanat eseri. Her dokunuşun önce bana, sonra izleyiciye keyif vermesini istiyorum.”

Etiketler: Onur Çanka