Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Aliyev’den Türk enstrümanlarıyla klasik müzik albümü

Aliyev’den Türk enstrümanlarıyla klasik müzik albümü

Aliyev’den Türk enstrümanlarıyla klasik müzik albümü24 Mart 2022 - 09:03

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

 

 

Çağdaş Eğitim Vakfı’nın Genç Yetenekler projesi 12 yılda büyük yol kat etti.

Projenin genel koordinatörü Berrin Yoleri sayesinde ÇEV Sanat, destek verdiği her öğrenciyle birebir ilgilenerek farklı ihtiyaçlarına özel yardımda bulunuyor.

Amaç, Türkiye’den dünya çapında sanatçılar çıkarmak, Türk kültürünü ve sanatını dünyaya tanıtmak. Şu anda mütevelli heyeti üyesi olmaktan onur duyduğum ÇEV’in desteklediği genç yeteneklerden Cemal Aliyev uluslararası başarısıyla bu yolda en önde ilerleyenlerden.

Cemal Aliyev’i ÇEV Genç Yetenekler konserlerinde sahnede canlı izlemiş ya da Fazıl Say’la sahneyi paylaştığı resitalleri takip etmiş olabilirsiniz.

68 yıldan beri New York’ta düzenlenen Concert Artists Guild Yarışması’nı, Fazıl Say’ın 1995’de kazandığı Young Concert Artist Yarışmasının yetişkinler kategorisini kazanmasıyla dünya çapında olma yolunda önemli bir adım atıyor Cemal Aliyev.

Hatta 2021 Aralık ayında Fazıl Say'ın çello konçertosu "Şahmaran"ın Türkiye prömiyerini gerçekleştiriyor Cemal Aliyev. Fazıl Say ile “Jamal Aliyev Plays Say” isimli bir albüm kaydının yanı sıra 2022 yılında birlikte bir Amerika turnesi gerçekleştirecekler.

Müzisyen bir aileden geliyor Cemal Aliyev. 1993’de Azerbaycan’da doğmuş, iki aylıkken Türkiye’ye gelip Ankara’da büyümüş.

Büyükbabası Kara Aliyev Azerbaycan’da çok ünlü bir çellistmiş ve genç sanatçının da ilk öğretmeniymiş.

İki aylıkken bütün ailesiyle birlikte Türkiye’ye taşınmasının nedeni de Azerbaycan’daki ünlü kemancı Server Ganiyev’in Bilkent Üniversitesi’nde orkestra kurarken Aliyev ailesini de davet etmesiymiş. Annesi çellist, babası kemancı, büyükannesi ise piyanistmiş.

Ailede herkes müzisyen olunca ve yeteneği erken yaşta keşfedilince, Cemal’in 5 yaşından 13 yaşına kadar günde 8-10 saat çalışması kaçınılmaz olmuş.

13 yaşına kadar Ankara Bilkent Müzik Okulu’nda okumuş.

Sonra hiç İngilizce bilmeden 13 yaşındayken çok ünlü bir viyolonselci, Mstislav Rostropovich tarafından tam bursla İngiltere’ye davet edilmiş, eğitimine devam etmek için.

Londra’da 2007-2013 arası Yehudi Menuhin Okulu’nda tam bursla okumuş.

Daha sonra 2013-2019 arasında Royal College of Music’te yine tam bursla yüksek lisans eğitimini tamamlamış.

Sonra da Guildhall School of Music and Drama’da doktora yapmaya gelmiş sıra. Cemal Aliyev’in çellosu 1756 yapımı Giovanni Battista Gabrielli.

Royal College Of Music’te okurken bir gün kendisini tesadüfen izleyen ve çok beğenen bir İngiliz onun performansını daha da artıracağı özel bir çelloya gereksinimi olduğunu duyunca 1 milyon 200 bin pound tutarındaki Giovanni Battista Gabrielli’yi alarak Cemal’in kullanımına vermiş.

Çellonun sahibi vefat edince mirasçıları enstrümanı satışa çıkarmış.

Ancak çelloyu satın alan İngiliz, Cemal’in aylık 1000 pound’luk kira bedeliyle kullanımına devam etmesini istemiş.

Şimdi kira ve sigorta bedelini ÇEV Sanat karşılıyor.

Çellonun bugünkü değeri yaklaşık 2.5 milyon pound. Şimdi ise Cemal (Jamal) Aliyev’in yeni bir müjdesi var, İlüzyon (Illusion) isimli albümü tüm dijital platformlarda yayınlandı.

Dünya çapında bilinen eserleri Türk enstrümanları ve çello ile aranje ederek doğu ve batı kültürlerini yorumuyla buluşturan Cemal Aliyev 2021 yılında Classic FM tarafından günümüz dünyasının en önemli 30 genç klasik müzisyeninden biri olarak gösterildi.

“2020 yılında tüm dünyayı belirsizliğe sürükleyen pandemi, bu albümü kaydetme fikrini bende oluşturdu. Şimdiye kadar bestelenen ve severek dinlediğim eserleri, çello ve konsepte uyacağına inandığım Türk enstrümanlarıyla aranje ederek uyarladık. Dünya çapında tanınmış eserlere hayal gücümden renk katarak, doğu ve batı kültürlerini bu albümle buluşturmak istedim. Doğuda klasik müzik farkındalığını arttırırken, batıya Türk enstrümanlarını tanıtmış olmayı ümit ediyorum” diyor Cemal Aliyev.