Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Alkazar açıldı ama artık sinema değil

Alkazar açıldı ama artık sinema değil

Alkazar açıldı ama artık sinema değil17 Kasım 2021 - 11:11
Beyoğlu’nun sembol mekânlarından Alkazar Sineması, “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin son gününde “Hope Alkazar” adıyla kapılarını yeniden sanatseverlere açtı.

Müjde Işıl 

 

100 yıllık geçmişiyle Beyoğlu’nun hafızasında önemi bir yeri olan Alkazar Sineması için önceki akşam açılış töreni düzenlendi. Beş yıl süren restorasyon sonucu ziyarete açılan Alkazar’da Refik Anadol’un “Alkazar Rüyası” adlı eserleri de sergilendi. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, yapının on senedir kullanılmaz halde olduğunu belirtti. “Alkazar Sineması tarihi bir mekân. Birkaç nesil sinema deyince, Alkazar Sineması’na gelmeyi hatırlıyor” diyen Demircan, “İnsanlarımız o anılarını ve hatıralarını burada yeniden yaşayacakları için çok mutluyuz. Kültür, bizi biz yapan geçmiştir. Sanat da ondan aldığımız ilhamla günü yaşamak, yeni düşünceler, yeni yaklaşımlar üreterek vizyon katmak ve bize hitap eden yaklaşımları ortaya koymaktır” şeklinde konuştu.

İstanbul’un en eski sinemalarından olan Alkazar Sineması yaklaşık on senedir atıl duruyordu. “Hope Alkazar” ismiyle yeniden açılan bina spor salonu ve gösteri merkezi anlayışıyla düzenlenmiş. Yeni yapıda tarihi sinema salonu yer almıyor. O alan gösteriler için ayrılmış düz bir kata dönüşmüş. Özellikle 90’larda Avrupa sinemasının seçkin filmlerini göstermesiyle bilinen ve bir dönem İstanbul Film Festivali’ne de ev sahipligi yapan sinema salonunun yokluğu üzücü. Ve Beyoğlu’nun tarihi kimliği açısından ise büyük eksiklik.