Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Altın Küre’nin yıldızı Spielberg

Altın Küre’nin yıldızı Spielberg

Altın Küre’nin yıldızı Spielberg12 Ocak 2023 - 12:01
Altın Küre’de favori “The Fabelmans” ve “The Banshees of Inisherin” ipi göğüsledi. “The Fabelmans”la aldığı ödülle Oscar’da elini güçlendiren Steven Spielberg “Bu hikâyeyi ne zaman anlatabileceğimi anlamaya çalışmak için çok zaman harcadım ve 74 yaşıma geldiğimde anladım” dedi.
Bu yıl 80. kez verilen Golden Globe (Altın Küre) Ödülleri sahiplerini buldu. Geçen yıl Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin (Hollywood Foreign Press Association) seçici kurulda, adaylıklarda ve ödüllerde kayırmacılık, cinsiyetçilik ve ırkçılık yaptığı için protesto edildiği tören, televizyondan canlı yayınlanmamıştı. Sonrasında gerçekleştirilen reformların olumlu karşılanmasıyla ödüller bu sene hem geçmişteki prestijine hem de kadim yayıncısı NBC’ye ve televizyon yayınına geri döndü. Ama bu sene de protesto eksik olmadı. “The Whale” ile Dram dalında En İyi Erkek Oyuncu adayı olan Brendan Fraser, Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin eski başkanı Philip Berk tarafından geçmişte tacize uğradığı için törene asla katılmayacağını açıkladı. Ancak o kategoride Austin Butler’ın zaten favori olması ve ödülü de alması Fraser’ın protestosunu şimdilik ikinci plana atmış görünüyor.
 
Altın Küre Ödülleri, Oscar öncesi sektörün nabzını tutması açısından da önem taşıyor ve kazananlar için Oscar haberci sayılıyor. Altın Küre’de adaylıklar açıklandığından beri favoriler de belliydi ve ödüller de sürpriz olmadı. Majör festivallerin ve sinema meslek birliklerinin ödüllerindeki dağılımın benzerini gördük Altın Küre’de de. Kendi kategorilerinin favorisi olan “The Fabelmans” ve “The Banshees of Inisherin” ipi göğüsleyen yapımlar oldu. Steven Spielberg’ün yarı otobiyografik filmi “The Fabelmans” hem ona En İyi Yönetmen Ödülü getirdi hem de Dram dalında En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Spielberg coşkulu ama duygusal ödül konuşmasında “Bu hikâyeyi kariyerim boyunca parça parça anlattım. ‘E.T.’de, ‘Close Encounters of the Third Kind’de, ‘Munich’te ve ‘West Side Story’de… Bu noktaya kadar yaptığım her şey, sonunda çocuk olmanın kolay olmadığı konusunda dürüst olmaya hazır olmamı sağladı. Herkes beni bir başarı öyküsü olarak görüyor. Ama hikâyemizi herkese anlatacak kadar cesur olana kadar kimse bizim gerçekten kim olduğumuzu bilmiyor. Bu hikâyeyi ne zaman anlatabileceğimi anlamaya çalışmak için çok zaman harcadım ve 74 yaşıma geldiğimde anladım. ‘Şimdi yapsan iyi olur’ dedim. Ve yaptığım için gerçekten çok mutluyum” dedi. Spielberg ‘90’larda “Saving Private Ryan” ve “Schindler’s List” ile En İyi Yönetmen Ödülü kazanmıştı.
 
 
“The Banshees of Inisherin” de Martin McDonagh’a En İyi Senaryo Ödülü’nü getirirken Komedi ya da Müzikal dalında En İyi Film seçildi. Oyuncu kategorilerinde ise Cate Blanchett, Austin Butler, Michelle Yeoh ve Colin Farrell şaşırtmadı. Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde Arjantin’de darbecilerin yargılanmasını anlatan “Argentina, 1985” ödül kazanarak muhtemel rakipleri arasında Oscar’da elini güçlendirdi.
 
Austin Butler, “Elvis” filmindeki performansıyla Dram dalında En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne uzandı.
Kazananların listesi
 
En İyi Yönetmen: Steven Spielberg (“The Fabelmans”)
 
En İyi Senaryo: Martin McDonagh (“The Banshees of Inisherin”)
 
En İyi Film (Dram): “The Fabelmans”
 
En İyi Kadın Oyuncu (Dram): Cate Blanchett (“TÁR”)
 
En İyi Erkek Oyuncu (Dram): Austin Butler (“Elvis”)
 
En İyi Film (Müzikal ya da Komedi): “The Banshees of Inisherin”
 
En İyi Kadın Oyuncu (Müzikal ya da Komedi): Michelle Yeoh (“Everything Everywhere All at Once”)
 
En İyi Erkek Oyuncu (Müzikal ya da Komedi): Colin Farrell (“The Banshees of Inisherin”)
 
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Angela Bassett (“Black Panther: Wakanda Forever”)
 
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ke Huy Quan (“Everything Everywhere All at Once”)
 
En İyi Animasyon: “Guillermo del Toro’s Pinocchio”
 
Yabancı Dilde En İyi Film: “Argentina, 1985”
 
En İyi Şarkı: “Naatu Naatu” Kala Bhairava, M. M. Keeravani, Rahul Sipligunj (“RRR”)
 
En İyi Film Müziği: Justin Hurwitz (“Babylon”)