Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Atatürk Konuşmaları başlıyor

Atatürk Konuşmaları başlıyor

Atatürk Konuşmaları başlıyor19 Eylül 2018 - 11:09
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Atatürk’ün vefatının 80. yılında “Atatürk Konuşmaları” başlıklı bir konuşma serisi sunuyor. Serinin ilk konuşmasını “Atatürk’ün Çocukluk ve Gençlik Yıllarında Selanik” başlığıyla Prof. Dr. Vassilis Colonas gerçekleştiriyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde düzenlenen “Atatürk Konuşmaları” başlıyor. Prof. Dr. Vassilis Colonas’ın konuşmacı olarak katılacağı ilk etkinlik “Atatürk’ün Çocukluk ve Gençlik Yıllarında Selanik” başlığını taşıyor. Konuşmada, 1890-1910 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda artarak benimsenen batılı fikirlerden ve uygulamalardan büyük ölçüde etkilenen Selanik kentine odaklanılıyor. Colonas’ın değerlendirmelerine göre Selanik, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla geçiş yaparken, kimileri için her zaman Levant’ın bir parçası, kimileri için ise modern bir Avrupa limanı, ancak herkesin gözünde her zaman gizemli ve büyüleyici kozmopolit bir dünya, nüfusu artan, özgün çekirdeğini zorlayarak aşan, modernleşen ve imajını değiştiren bir şehir oldu. Atatürk’ün çocukluk ve gençlik yıllarına tarihlenen bu dönemde Selanik’i mercek altına alan etkinlik, 27 Eylül Perşembe günü saat 18:30’da ücretsiz gerçekleşiyor.

 

Gelecek Konuşmalar

Prof. Dr. Vassilis Colonas’ın, Selanik kentini mercek altına alan konuşmasıyla başlayan seri, 31 Ekim Çarşamba günü Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın gerçekleştireceği “Atatürk ve Türk Arkeolojisi”, 22 Kasım Perşembe günü Prof. Dr. Uğur Tanyeli’nin gerçekleştireceği Atatürk Dönemi Mimarlığına Siyasal ve Entelektüel Merkezin Dışından Bakmak” ve 20 Aralık Perşembe günü Prof. Dr. Zafer Toprak’ın gerçekleştireceği “Atatürk Döneminde Gündelik Yaşam: 1918-1938” başlıklı sunumlar ile devam edecek.