Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Billie Eilish’in dönüşümü

Billie Eilish’in dönüşümü

Billie Eilish’in dönüşümü04 Mayıs 2021 - 09:05

Çağdaş Ertuna

 

Daha 13 yaşındayken abisi Finneas O’Connell ile birlikte yatak odalarında kaydettikleri ‘Ocean Eyes’ adlı şarkıyla internette izlenme rekorları kırdı.

Daha sonra yine abisi Finneas ile 2019’da çıkardığı ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’ albümüyle büyük başarılara imza attı.

Grammy’lerde En iyi albüm ödülü kazanan en genç isim oldu, Taylor Swift’in unvanını elinden aldı.

‘No Time To Die’ ile James Bond şarkısına imza attı.

21. yüzyılda doğan ve ABD listelerinde birinci olan ilk sanatçı oldu.

Albümü, Spotify’da en çok dinlenen 8. albüm seçildi.

Elton John, onun için “Günümüzün popstarlarına hiç benzemiyor, bana Billie Holiday, Sarah Vaughan’ı hatırlatıyor. Genç yaşına rağmen yaşlı bir ruh ve bu kadar genç yaşta bu kadar kişisel şarkılar yazabilmesinin nedeni de bu” diyor.

Sadece şarkılarıyla değil, imajıyla da dikkat çekiyor.

Yeni saç modelini Instagram’da paylaştı, 1 milyon like’ı sadece 6 dakikada geçti.

Bu da bir Instagram rekoru olarak tarihe geçti.

Peki ama kimden bahsediyorum? Tabii ki Billie Eilish.

Bol kıyafetleriyle seksi popstarlardan farklı olmayı tercih etti, ta ki yeni piyasaya çıkan İngiliz Vogue’un kapağı için korseli seksi pozlar verene kadar.

Derginin yayın yönetmeni Edward Enninful’un söylediğine göre, bu çekim tamamen Billie Eilish’in kendi fikri, içindeki kadını ortaya çıkarma isteği.

Daha 19 yaşında olmasına ve şimdiye kadar hep vücutlarınızla barışık olun mesajı vermesine rağmen bu sefer korselerle poz vermesinin eleştirileceğinin de farkında Billie Eilish.

Onun için “Herkes neyle mutluysa öyle yapsın, ameliyat olmak isteyen ameliyat yaptırsın, korse giymek isteyen korse giysin, kendini olduğu gibi beğenen olduğu gibi beğenmeye devam etsin. Ne yaparsanız yapın, önemli olan sizin kendinizi iyi hissetmeniz” diyor.

“Ben de canım ne isterse onu yaparım” diye cevaplıyor eleştirileri.

Belli ki pandemi onun da ruh halini etkilemiş, ama yine de genç yıldızların mesajları daha samimi.

 

5 bin kişilik festival

 

İngiltere’de Liverpool’da sosyal mesafe ve maske kurallarının olmadığı pilot festivale tam 5 bin kişi katıldı.

Amaç, normalleşme sürecinde etkinliklerin güvenli şekilde nasıl yapılacağını tespit etmekti.

Konser, pandeminin başlamasından bu yana ülkede kapalı alanda gerçekleştirilen en büyük etkinlikti ve 21 Haziran’dan sonra yaz festivallerinin nasıl yapılabileceğini anlamak amacıyla organize edildi.

Konsere sadece negatif PCR test sonucu olanlar katılabildi, konserden 5 gün sonra da tüm katılanlardan PCR testi yaptırmaları istendi.

Bu yıl, Glastonbury Festivali gibi birçok festival geçen yılki gibi iptal edildi.

Bazı festivallerin ise bu yıl yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil.

Bu konserde izleyici hareketi ve etkileşimi, havalandırma, süre, yemek ve alkol tüketimi gibi faktörler de incelendi.

Ama doğrusu bu noktaya gelinmesi de uzun ve sancılı bir süreçti.

Aylarca tam kapanma yaşandıktan sonra koronavirüs rakamları düşmeye başlayınca sıra festivallere, konserlere geldi.

Darısı başımıza diyelim.

 

Kanuni portresi neden önemli?

 

31 Mart’ta Sotheby’s Londra’da gerçekleşen İslam Dünyası ve Hint Eserleri Müzayedesi’nin ilkbahar edisyonunda Kanuni Sultan Süleyman’ın 19. yüzyıldan beri Fransa’da özel bir aile koleksiyonunda yer alan, şimdiye kadar hiç görülmemiş bir yağlıboya portresi vergisiyle birlikte yaklaşık 5 milyon liraya satıldı.

Şimdi bu eserin alıcısı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlandığı açıklandı.

Peki ama bu eser neden değerli?

“16. ve 17. yüzyıllarda Avrupalı ressamların yağlı boyayla yaptığı çok az sayıda Osmanlı sultanı portresi günümüze kadar geldi. İtalyan sanatçının yaptığı bu portrede, Süleyman’ın başarılarının zirvesinde olduğu dönemde, 43 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Irak’ı fethettiği, Preveze Deniz Muharebesi’nde Papa Paul III’ün ve müttefiklerinin ordularını yendiği bir dönem söz konusu. Bu portrenin en önemli farkı ise benzerlerinin aksine yağlı boyayla kanvas üzerine değil, bakır üzerine yapılmış olması. Floransa’da Medici koleksiyonunu sergileyen Uffizi Galeri ve Viyana’da Habsburg koleksiyonunu sergileyen Kunsthistorisches Museum koleksiyonlarında yer alan benzer iki Süleyman portresi de kanvas üzerine yapılmıştı. O yüzden de farklı bir önemi var” diyor Sotheby’s Londra Ortadoğu satışlarının başındaki Benedict Carter.