Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Bomonti'de 100 yıl önceye yolculuk

Bomonti'de 100 yıl önceye yolculuk

Bomonti'de 100 yıl önceye yolculuk03 Eylül 2015 - 01:09
Geçen yüzyılın başında bira bahçeleri ve zanaatkarlarıyla yaşayan Bomonti, Babylon'un Bira Fabrikası'na taşınmasıyla eski güzel günlerine dönebilecek mi?

SELAY SARI

 

İstanbul müzik hayatının önemli duraklarından, bir konser mekanının bir bölgenin çehresini nasıl değiştirebildiğinin örneği Babylon, 16 yıllık Asmalımescit macerasına şimdilik ara verip yeni mekanına, Bomonti'ye taşınıyor. Son birkaç yıldır 'açıldı, açılacak' diye haberini verdiğimiz Babylon Bomonti, en sonunda Tarihi Bira Fabrikası'nda kurulan ve Bomontiada ismi verilen bir kompleks dahilinde, 10 Eylülde Avustralyalı elektronik ikilisi Flight Facilities konseriyle kapılarını açıyor.

 

Bir semt uyanıyor

 

Bomonti'nin 20. YY başındaki haliyle ilgili şu bilgilere sahibiz: İsviçreli Bomonti kardeşlerin 19. YY'da açtığı ve semte ismini veren Bira Fabrikası ve bu fabrikadan hareketle semte yayılan, Münih'i anımsatan bira bahçeleri, semti adeta bir eğlence ve kültür kozasına dönüştürüyordu. Aradan geçen yıllarda bu etkisini kaybeden ve unutulmaya terk edilen semtin önce birası geri döndü, şimdi de Babylon, Bomonti'yi tekrar şaşaalı, hareketli ve renkli günlerine geri döndürecek bir çalışmaya imza atıyor. Aslında semtte uyanma şimdiden başlamış, ama daha çok restoran biçiminde.

 

Dün alanı henüz inşaat halindeyken, işçilerin çalışmasına engel olarak basın ile gezerken, Pozitif Kreatif Direktörü Ahmet Uluğ inşaatın açılışa kadar tamamlanıp tamamlanmayacağına dair kuşkularımıza şu yanıtı verdi: "1999'da Asmalımescit'te ilk Babylon'u açarken, ilk konsere beş dakika kala boyacıyı dışarı attık, tabelayı son anda astık ve konseri öyle başlattık. Burada da benzeri olabilir tabii." Gerçekten bu kadar işin 10 günde nasıl tamamlanacağını kestirmek güç, ama Bomonti Bira Fabrikası'nın küçük bir Avrupa şehrinden bir kareyi anımsatan güzelliği, her türlü olumsuzluğu gölgeler nitelikte.

 

Kapılar hep açık

 

Bomontiada, büyük beklentilerin mekanı. Tarihi Bira Fabrikası'na her çaktıkları çivide bir kuruldan izin almak durumunda olan, Cem Yegül, Vasıf Kortun ve Alexis Şanal'dan oluşan Yaratıcı Danışma Kurulu, mekanı İstanbul'da benzeri olmayan bir müzik, tasarım ve yaratıcılık bölgesine dönüştürmekte kararlı. "Kapılarımız kapanmayacak," aylardır Bomontiada her söz konusu olduğunda duyduğumuz bir cümle. Babylon Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğdu bu cümleyi dün tekrar kurdu: "Alanın üç ayrı girişi olacak ve bu girişlerden tüm gün herkes gelip ister yemeğini yiyecek, ister atölyelere katılacak, ister bahçe alanında oturacak. O girişler kapanmayacak." Aydoğdu'nun vurguladığı başka bir nokta da, bildiğimiz Babylon kültürünün gündüze taşınması. "Babylon'un kitlesi birer ikişer günlük festivaller dışında hep geceleri bir araya gelebilen bir topluluk. Gündüz görüşmeyi istemediklerinden değil, buna uygun bir alan olmadığından. Bomontiada'da bir anlamda gece ve gündüz Babylon'u yaşatabileceğiz."

 

 

Tasarım atölyeleri de olacak

 

Bomontiada'nın ilk sakini yüzde 10'luk bir kapasite artışıyla artık 550 kişiye hizmet verebilecek konser alanı, oldukça geniş yeni fuayesi, plak ve tasarım kitap dükkanı ve radyo stüdyosu ile Babylon olacak. Peki diğer sakinler? Ekim sonu, kasım başı gibi yerlerini alacakları öngörülen mekanlar arasında tasarım alanında son yıllarda Türkiye'nin çıkardığı en iyi isimlerden Autoban ve Atölye İstanbul ile Vasıf Kortun'un küratörlüğünü üstlendiği yeni çağdaş sanat merkezi Alt. bulunuyor. Ancak Yaratıcı Danışma Kurulu'ndan Alexis Şanal, kampüs içinde kalmaya taraftar değil. Bomontiada'yı 'İstanbul'u yaratıcı bir ekonomiye çevirecek bir lokomotif' olarak tasarladıklarını vurgulayan Şanal, Yeldeğirmeni gibi semtlerde uygulanan şekilde, Bomonti'yi tanıtacak yürüme turları düzenleyeceklerini de ekliyor. Neresinden baksanız iddialı olmanın yanı sıra ümit de vaat eden Bomontiada ile 10 Eylül'de Babylon vasıtasıyla tanış olacağız.

 

Ekim sonuna kadar Babylon'da

Babylon, yeni yerini 'Housewarming / Açılış Festivali' adını verdiği bir konser serisiyle ekim sonuna kadar kutluyor olacak. 10 Eylül'de Flight Facilities konseriyle başlayacak festivalde 11 Eylül akşamı R&B'nin en güçlü seslerinden Lee Fields & The Expressions, 12 Eylül akşamı ise Hüsnü Şenlendirici ile Brooklyn Funk Essentials sahne alacak. Festival programında Nil Karaibrahimgil, My Brightest Diamond, Mode XL, Şevval Sam, Dengue Fever ve Erol Alkan'ın da aralarında olduğu binbir değişik tarzdan isim yer alıyor. Housewarming'in 20 Ekim tarihli son konserinde ise indie pop'un karizmatik ismi Danimarkalı Oh Land sahnede olacak.