Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Bulutlardan Başka Her Şey

Bulutlardan Başka Her Şey

Bulutlardan Başka Her Şey01 Ekim 2018 - 04:10
Güneş Çınar, modern kent yaşamının canlılar üzerindeki etkilerini sorguladığı “Bulutlardan Başka Her Şey” sergisi ile Adahan İstanbul’a konuk oluyor. 10 Ekim-31 Ekim tarihleri arasında görülebilecek sergide kağıt işlerden heykele, resimden yerleştirmeye uzanan farklı tekniklerle üretilmiş eserler bir araya geliyor.

Adahan İstanbul’da 10 Ekim’de ziyarete açılacak sergi, çalışmalarında antroposen, yani insan çağını masaya yatıran Güneş Çınar’ın, günümüz kent ve çevre sorunlarını alegorik bir anlatım diliyle ustaca harmanladığı eserlerini bir araya getiriyor. Sergi,adını Walter Benjamin'in "Hikaye Anlatıcısı" başlıklı makalesinde geçen bir cümleden alıyor. Toplumsal sarsıntıların yaşandığı dönemlerde, kurgunun özgürleştirici etkisinin bir sığınak oluşturduğu fikrinden yola çıkan sanatçı, gerçekliğin ötesinde yer alan karanlık, fantastik bir dünyanın izini sürüyor. Metropol insanının yaşadığı gerilimlerden beslenerek neredeyse insanlık-sonrası bir kentportresi çizen ve kentin barındırdığı farklı mekanları kimi zaman mitolojik figürlerin de yer aldığı bir masal, rüya ya da kâbusun sahnesi olarak aktaran sanatçı, bu sahnenin başrol oyuncusu olarak hayvanları kullanıyor. Çınar, kente ait fragmanlar ve dokularla birleştirdiği fare, karga, kertenkele gibi hayvanlar ile insanın doğayla, kentle ve nihayetinde kendisiyle olan ilişkisini irdeliyor.


Sanatçı, kurgu ve gerçeklik arasında bir köprü kurduğu bu sergisini, Adahan İstanbul'un mekanında yer alan kuyu etrafında şekillendirerek, Lewis Carroll’un “Alice Harikalar Diyarı’nda” adlı romanındaki tavşan deliğine de atıfta bulunuyor. Kağıt, akrilik, metal, pleksiglas gibi farklı malzemelerle üretilmiş eserler, sergi mekanının ana alanı ile dört odasında izleyiciyle buluşuyor.

 

Güneş Çınar’ın “Bulutlardan Başka Her Şey sergisi, 31 Ekim’e dek 12:00-19.00 saatleri arasında Adahan İstanbul’da ücretsizziyaret edilebilir.