Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Bursa ve Bergama Dünya Miras Listesi'ne aday

Bursa ve Bergama Dünya Miras Listesi'ne aday

Bursa ve Bergama Dünya Miras Listesi'ne aday13 Haziran 2014 - 01:06 | Akropolis, Pergamon antik kentinin önemli kalıntıları arasında
Dünya Miras Komitesi gelecek hafta Türkiye’den iki kültürel miras alanını değerlendirecek

Komite, 15-25 Haziran tarihleri arasında Katar’da buluşacak ve UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne aday kırk miras alanını değerlendirecek. Türkiye’den Bursa ve Pergamon da adaylar arasında.

 

Türkiye Haziran ayı içerisinde, UNESCO’ya seçildi. İspanya’dan çekilmesiyle komitede boşalan koltuğu Türkiye; İtalya ve Fransa’yı geçerek aldı ve dört yıl boyunca yerini koruyacak.

 

Türkiye’den değerlendirilecek miraslardan ilkinin resmi adı “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” olarak geçiyor. Osmanlı hanedanının ilk önemli politik ve merkezi ve 1335-1413 yılları arasında imparatorluğun başkenti olmuş Bursa’da, Osmanlı döneminden 127 cami, 45 türbe, 25 han ve 37 hamam bulunuyor.

 

Bursa’nın merkezinden yaklaşık on kilometre doğuda, Uludağ’ın kuzey yamaçlarında bulunan Cumalıkızık, Bursa’nın fethinden hemen önce Osmanlı ordusu için lojistik bir merkezdi. Günümüze kadar korunmuş 270 geleneksel eviyle zengin bir tarihi dokuya sahip.

 

Listeye girmeye aday ikinci yerleşim ise “Pergamon ve Çok Katmanlı Kültürel Tabiatı” adıyla sunuluyor. Pergamon’un kalıntıları üzerine kurulan Bergama, birçok eski uygarlığın izlerini taşıyor. Şehirdeki tarihi yapıların en önemlileri arasında, Akropolis’teki kütüphane ve tiyatro ve Helenistik dönemin en önemli şifa merkezlerinden Asklepieion bulunuyor.

 

Bursa ve Cumalıkızık, UNESCO Dünya Miras Komitesi’ne on dört yıl önce sunuldu, Pergamon ise 2011’den beri geçici listede bekliyor.