Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Dede Korkut Hikayelerinden Metaverse'e Yolculuk

Dede Korkut Hikayelerinden Metaverse'e Yolculuk

Dede Korkut Hikayelerinden Metaverse'e Yolculuk22 Ocak 2022 - 11:01
Çok eski zamanlardan beri evlerin duvarlarında asılı duran her birinin ayrı hikayesi olan eldokuması halılar, Orkhan Mammadov’un NFT’lerinde, makine algoritmalarıyla gelenekselilişkisini birleştirerek kalıplaşmış tasarımlara yepyeni bir anlam katıyor. Metaverse üzerinde geleneksel halılardan toplanan veriler görsel tarih ile ilk karşılaşmasını yaşıyor.

Mammadov, Yapay Zeka aracılığı ile dijital kültür çağı için geleneğin anlamını genişleterek, beşeri bilimler, veri boyama teknikleri, iplik simülasyonu ve renk verileri kullanarak yeni, hayali, spekülatif halıları ve kilimleri yaratıyor. Kültürel bellekte bir deney olacak “Estetiğin Yeniden Canlanması” projesi NFT geleceği için mirası tercüme ediyor ve geçmişin tüm ağırlığını kullanarak halıların ilk kez Metaverse'e girmesine izin veriyor. Bununla birlikte ‘Estetiğin Yeniden Canlandırılması’ projesinin en önemli amacı, ölmekte olan bir bedeni diriltmekten çok, yaşayan bir geleneğe enerji vermek ve ölümsüzleştirmek.

Dünyanın en ünlü epik şiir eserlerinden biri olan Dede Korkut'un on iki kitabında övgüyle bahsedilen Azerbaycan’dan gelen ipek halılar çok eski zamanlardan beri bilinmektedir. 13. ve 14. yüzyıllarda Avrupa'yı dolaşmaya başlayan bu halılar, Şirvan tarzı halıyı ölümsüzleştiren Flaman ressam Hans Memling ve daha da iyi bilinen Jan'ın da dahil olduğu eski ustaların resimlerinde de yer almıştır.
 

 

Halı ve Kilim stilinin yeniden can buluşu

 

Birçok farklı eşzamanlı geçmişi birbirine bağlayarak çok zamanlı bir düğüm haline getiren “Estetiğin Yeniden Canlanması”, teknolojinin kendisinin bir bellek biçimi ve nesiller boyu aktarım aracı olduğ vurguluyor. Dünyanın dört bir yanındaki müzelerde ve kütüphanelerde bulunan 150.000'den fazla halı ve kilim görüntüsünü işleyerek eserlerinde kullanılmak üzere yeni spekülatif biçimler yaratan sanatçı Mammadov, aynı anda bu mirası dijital alan aracılığıyla izleyicisiyle buluşturuyor.

New Yorklu yapay zeka ve kültür tutkunu koleksiyonerleri, 45 dakika boyunca 150 binden farklı sanat eserinin ortaya çıktığı görsel bir şölenin ilk izleyicileri olarak gerçek zamanlı olarak yaratılan yeni halı ve kilimlerin sürükleyici deneyimine tanık olurken aynı zamanda sayısız halı ve kilim stilinin arka plan hikayeleriyle hakkında bilgi sahibi olacak. Blackdove tarafından desteklenen ve küratörlüğünü Lara Binnet'in üstlendiği ‘Estetiğin Yeniden Canlanması’ sanat sergisi, sürükleyici deneyimden üretilen benzersiz ve hayat boyu Ethereum Blockchain de yaşayacak 9 NFT baskısını aynı zamanlı olarak yayınlayacak.

‘Estetiğin Yeniden Canlanması’ New York Lume Studios’ta 27 Ocak 2022 tarihinde saat 2.00 pm.-10.00 pm sanatseverlerle buluşacak.

Aynı zamanda 27 Ocak 2022 tarihinde Blackdove’un instagram hesabinda (@blackdoveart) Türkiye saati ile 22.30’da canlı yayınla sergilenecektir.

Etiketler: Orkhan Mammadov  NFT  Metaverse