Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Dijital sanat eserine rekor fiyat

Dijital sanat eserine rekor fiyat

Dijital sanat eserine rekor fiyat12 Mart 2021 - 03:03
Kripto sanat pazarına giriş yapan Christie's Müzayede Evi'nin 25 Şubat'ta başlayan "Beeple | The First 5000 Days" başlıklı online müzayedesi dün son buldu. "Everydays: The Frist 500 Days" adlı dijital eser 69,3 milyon dolara alıcı bularak bu alanda bir rekor kırdı.
 
Christie’s Müzayede Evi, ilk kez tamamen dijital olan bir sanat eserini 25 Şubat’ta açık artırmayla satışa çıkarmıştı. Sanatçı ve grafik tasarımcı Beeple lakaplı Mike Winkelmann tarafından üretilen "The First 5000 Days" isimli eser için yapılan online müzayede dün son buldu. Eser, 69,3 milyon dolara satıldı. Müzayede evinin bir sözcüsü yaptığı açıklamada "The First 5000 Days"in büyük bir müzayede evi tarafından satılan ilk NFT tabanlı bir sanat eseri olduğunun altını çizerek dijital sanat için bir rekor kırdığını belirtti. Ayrıca bu satışla birlikte Beeple, David Hockney ve Jeff Koons'tan sonra eseri en yüksek fiyata satılan yaşayan üçüncü sanatçı oldu.
 
 
En çok teklif Y kuşağından
 
 
25 Şubat'ta 100 dolarlık açılış teklifiyle başlayan açık artırmada son bir saatte 180 teklif verildi ve en yüksek fiyat 69 milyon doları aştı. Son saniyelerde en yüksek teklif 30 milyon doların altındayken tekliflerin gelmeye devam etmesiyle müzayede evi yetkilileri süreyi iki dakika daha uzattı. Bunun sonucunda da rakam da hızlıca arttı. Müzayede evinin internet sitesine göre satış, 22 milyon ziyaretçi tarafından izlendi. Müzayede evi yetkilileri, teklif verenlerin yüzde 58'inin Y kuşağı, yüzde 33'ünün de X kuşağı olduğunu açıkladı. Ayrıca yetkililer, Z kuşağının yüzde 6'sının, Boomer’ların ise yüzde 3'ünün teklif verdiğinin altını çizerek satışta yüzde 91'lık bir payla neredeyse tamamının yeni alıcılar olduğunu sözlerine ekledi. Artnet yazarı Eileen Kinsella, bu oranlarla ilgili "İnsanlar dönemlerinin sanatını topluyorlar" yorumunu yaptı.
 
 
13 yıl süren kolaj
 
 
"The First 5000 Days", Beeple'ın 200 yılından 2021 yılına dek 13 yıl boyunca her gün birini ürettiği 5000 farklı resimden oluşuyor. Dijital kolajda Donald Trump ve Mao Zedung gibi siyasi liderlerin sürreal çizimlerinin yanı sıra Pokemon ve Mickey Mouse gibi çizgi film karakterleri de bulunurken güncel olayları aktaran desenler de yer alıyor. Şifreli olan eser, müzayedenin ardından para gibi değerli verilerin saklandığı blockchain teknolojisi ile kayıt altına alındı. Bir Christie's temsilcisi eseri satın alan kişinin henüz ödeme yapmadığı için ne tür bir para birimi kullanacağını söylemek için çok erken olacağını söyledi.
 
 
Beeple'dan yeni bir eser daha mı?
 
 
Müzayedenin son bulmasının ardından dün akşam Beeple lakaplı sanatçı Mike Winkelmann, Twitter hesabı üzerinden "Aman Tanrım!" diye bir tweet paylaştı. Bu tweetin sonrasında ise sanatçı tamamı sansürlenmiş çerçeve içinde bir Mona Lisa tablosu paylaşarak "The Next Chapter (Sonraki Bölüm)" notunu düştü.
 
Etiketler: christie's