Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Dışlananların müziği

Dışlananların müziği

Dışlananların müziği08 Ocak 2023 - 12:01
Türkiye’de yapılan ilk Heavy Metal tarihi incelemesi “Heavy Metalin Âsi Tarihi” isimli kitap Epos Yayınları’ndan çıktı.
Mert İnan - 256 sayfalık kitap Heavy Metal’in hem yurt dışındaki başlama süreci hem de Türkiye’ye olan etkisini okuyucuya aktarıyor. Gazeteci Emre Öztürk’ün kaleme aldığı kapsamlı kitap çok sayıda akademik ve güncel uluslararası yayından yararlanarak hazırlanmış, Heavy Metal’in 1960’lardan günümüze uzanan serüveni ayrıntılarıyla kaleme alınmış. Kitapta Heavy Metal’in küresel tarihi anlatılırken yaşadığı etkileşimler, dönüşümler, isyanları ve kavgalar da okuyucuya aktarılıyor.
 
Kitabın yazarı Emre Öztürk ise kitabı akademik yayınlar ışığında yazdığını belirterek “Heavy Metal öfkelidir, şarkı sözleri politik ve muhaliftir. Sorgulayanların, kabul etmeyenlerin, direnenlerin, derdi olanların, yabancılaşanların, dışlananların, tuhafların müziğidir. Heavy Metal; müziğin biçimlenmeye gittiği 1960’lı yılların sonundan itibaren müzisyenleriyle, şarkı sözlerinde işlenen konularla, sadık dinleyicileriyle, daha önce rastlanmayan sahne performansı ve imajıyla sadece bir müzik olmayı aşıp dünya çapında kabul gören çok yönlü ve etkili bir ‘karşı-kültür ve kimlik’ üretti” diyor.
 
Heavy Metal’in toplumun birçok kesimi tarafından yanlış algılandığını da sözlerine ekleyen Emre Öztürk, “Heavy Metal her türden tabuyu kırmaktan haz duyar. Heavy Metal özünde, ‘reddedenler’in ‘reddedenler’ için yarattığı bir kültür sürecidir. Samimiyetsizlik hoş karşılanmaz” diye ifade ediyor.