Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Dünyadan haberler...

Dünyadan haberler...

Dünyadan haberler...19 Mart 2023 - 12:03
Centre Pompidou, Arabistan’a çağdaş sanat müzesi açacak… Köker ve Batıbeki’nin eserleri LACMA’da… Roma’ya 100 milyon avroluk restorasyon
Centre Pompidou, Arabistan’a çağdaş sanat müzesi açacak
 
Paris’teki Centre Pompidou kültürel imparatorluğunu genişletiyor. Centre Pompidou Suudi Arabistan’ın gelişmekte olan AlUla bölgesinde bir çağdaş sanat müzesi geliştirmek için anlaşma imzaladı. Beaubourg galerisi ile Veliaht Prens Muhammed bin Salman liderliğindeki Suudi hükümetinin kültür kurumu olan AlUla Kraliyet Komisyonu (RCU) arasındaki yeni anlaşma geçtiğimiz hafta tamamlandı. Törene Suudi Arabistan Kültür Bakanı ve RCU Valisi Prens Badr bin Farhan ve Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak da katıldı.
 
Müzenin yaşayan her kıtadan sanatçıların sürükleyici enstalasyonları ile çağdaş Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapacağı kaydedildi. Müze ayrıca 21. YY arazi sanatının örneklerini ve bir kamusal sanat siparişi programını da içerecek.
 
Köker ve Batıbeki’nin eserleri LACMA’da
 
Dünya çapında 6 bin yıllık sanatsal ifadeyi yansıtan yaklaşık 149 bin parçadan oluşan koleksiyonuyla Amerika Birleşik Devletleri’nin batısındaki en büyük sanat müzesi olan LACMA (Los Angeles County Museum of Art), yeni sergisinde Türkiye’den iki isime yer verecek. Müzenin, çağdaş sanatta kadına odaklı çalışmalarıyla öne çıkan isimleri bir araya getirdiği sergisi “Women Defining Women in Contemporary Art of the Middle East and Beyond”, Kezban Arca Batıbeki ve Azade Köker’in de çalışmalarını sunacak. Batıbeki ve Köker’in sergiye dahil edilen işleri, LACMA’nın koleksiyonu için 2022 yılında müzenin Koleksiyonerler Komitesi tarafından satın alınmıştı.
 
Roma’ya 100 milyon avroluk restorasyon
 
İtalya Kültür Bakanlığı, Roma’daki dört önemli müzeyi ve miras alanını yenileyecek önemli bir çalışmayı başlatacağını açıkladı. Diocletian Hamamları, Palazzo Massimo alle Terme, Palazzo Altemps ve Crypta Balbi’yi içeren kültürel plan için öngörülen bütçe ise 100 milyon avro. Restorasyonunun yaklaşık dört yıl sürmesi planlanıyor. Proje binaların restorasyonunu, müze koleksiyonlarının yeniden düzenlenmesini ve yeni sergi alanlarının açılmasını içeriyor.

 

 
Etiketler: paris  LACMA