Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Filistin Müzesi'nin yapımı devam edecek

Filistin Müzesi'nin yapımı devam edecek

Filistin Müzesi'nin yapımı devam edecek31 Temmuz 2014 - 02:07 | Filistin Müzesi'nin temeli Nisan 2013'te düzenlenen bir törenle atılmıştı.
The Art Newspaper’ın haberine göre Gazze’de yaşananlar Filistin Müzesi’nin yapımını durdurmayacak

Batı Şeria’da inşa edilen yeni Filistin Müzesi’nin yapımı İsrail’in bölgedeki saldırılarına rağmen devam edecek. Londra’da düzenlenen ve Art Fund tarafından organize edilen konferansa katılan direktör Jack Persekian’ın yaptığı açıklamaya göre “süregelen çatışmalardan dolayı müze inşaatına gelmek herkes için oldukça cazibesiz bir hal alsa da" inşaat ekibi binanın iskeletini neredeyse tamamladı. Çalışmalarına geçen yıl Nisan ayında başlanan 19 milyon dolarlık binanın yapımının gelecek yıl Eylül ayında bitmesi ve müzenin 2016 yılı başlarında açılması planlanıyor. Persekian, “Biz Filistin’de yaşanan güvenlik meselelerinin her zaman farkındayız ve bu durumda her şeyin savunmasız olduğunu çok iyi biliyoruz. Şu anki durumdan bağımsız olarak müzeye ulaşım zor olabilir. Filistin çevresinde Filistinlilerin hareketinin önündeki engeller, taşıdıkları belgeler ve yaşadıkları yerler düşünüldüğünde değişmeyecek gibi görünüyor” diyor.

 

19. yy’dan günümüze değin Filistin tarihini şekillendiren olayları gösterecek online bir zaman çizelgesi, müzenin temel projelerinden biri olarak sunuluyor. Persekian’ın sözlerine göre “Never Part” adındaki açılış sergisi, sıradan bir Filistinlinin deneyimlerine odaklanarak “modern zamanlarda tarihin alternatif bir anlatısı”nı sunacak. Parsekian ayrıca hedeflerini “Müzenin yalnızca Birzeit içindeki bir binadan ibaret olmayacağını vurgulamalıyım. Özünde müze buradaki ve tüm dünyadaki Filistinli toplulukların arasında yarattığımız bağlantı ile ilgili” sözleriyle anlattı.

 

Filistin Müzesi, Londra merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Welfare Association’ın en büyük projesi ve kuruluşun internet sitesinde müzenin amacı “ötekileştirilmiş Filistinli toplulukların yoksulluğunu azaltmak” olarak tanımlanıyor.