Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Foucault'nun kitabı 34 yıl sonra yayımlandı

Foucault'nun kitabı 34 yıl sonra yayımlandı

Foucault'nun kitabı 34 yıl sonra yayımlandı14 Şubat 2018 - 02:02
Fransız yazar ve sosyolog Michel Foucault'nun Cinselliğin Tarihi adlı eserinin dördüncü kitabı “Nefsin İtirafları” Gallimard Yayınevi tarafından yazarın ölümünden 34 yıl sonra yayımlandı.
Foucault'nun  altı cilt olarak tasarladığı ve ancak ilk üçünü tamamlayabildiği Cinselliğin Tarihi adlı eserinin dördüncü kitabı “Nefsin İtirafları” (Les Aveux de la chair) Gallimard Yayınevi tarafından basıldı.
 
 
1980 yılında yazmaya başladığı Cinselliğin Tarihi kitabını AIDS’e yakalandıktan sonra yazmaya başlayan Foucault, dizinin ilk üç kitabı Bilme İstenci (La volonté de savoir), Hazların Kullanımı (L’usage des plaisirs) ve Kendilik Kaygısı’nı (Le souci de soi) yayınladıktan sonra, 1984 yılında Nefsin İtirafları’nı tamamlayamadan hayatını kaybetmişti. Berkeley Üniversitesi profesörlerinden olan Foucault, ölümünden sonra hiçbir eserinin yayınlanmamasını talep ederek, her şeyini hayat arkadaşı Daniel Defert’e bırakmıştı. Ancak, 2013’te Nefsin İtirafları’nın el yazmalarının da içinde olduğu yazara ait arşivin Fransa Milli Kütüphanesi’ne satılmasından sonra, bu el yazmalarının daha geniş bir çevreye ulaştırılmasına karar verildi.
 
 
Kitabın editörü Frederic Gros, “cinsel tacize karşı başlatılan #MeToo ‘Ben De’ hareketinin yükselmesiyle bu özgün eserin tam da basılma zamanı geldi” dedi.
 
Cinsellikte rıza kavramına odaklandığı belirtilen Nefsin İtirafları erken Hristiyanlık dönemindeki cinsellik pratiklerini inceliyor. Bu eserde Hristiyanlık’ta cinsellikle ilgili baskıcı fikir ve uygulamaların bir bölümünün paganlardan devralındığını ileri süren Foucault, Hristiyanlığın ilk dönemlerinden itibaren rızanın önemine vurgu yapıldığını ve tecavüzün suç sayılması gerektiğinin savunulduğunu yazıyor.