Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Güncel hat sanatı Londra’da

Güncel hat sanatı Londra’da

Güncel hat sanatı Londra’da02 Mart 2018 - 11:03
Londra’da bulunan Asia House Sanat Galerisi, yarın akşama dek Albaraka Hat Koleksiyonu’nu ağırlıyor. Güncel hat sanatı üretimini ortaya çıkaran sergi, farklı coğrafyalarda gezmeye devam edecek.
FİSUN YALÇINKAYA
 
Geleneksel sanatların günümüzde genç kuşaklar tarafından tanınması ve geçmişin birikiminin bugüne yansıyabilmesi ancak üretiminin sürmesiyle mümkün. Müze duvarlarındaki tarihi eserleri izlemekten öteye geçip bu alanda çalışmaya devam eden sanatçılar geleneksel sanatların sürdürülmesi bakımından en önemli aktörleri oluşturuyor. İnsanların merakı, tarihle kurduğu bağları olmasa geleneksel sanatın günümüzdeki yansımalarından da bahsetmek mümkün olmaz. Fakat ilgi devam ediyor. Hat sanatı da bu alanda yaşayan ve üretilen sanatlardan biri.
Müze düşüncesi
 
 
Albaraka Hat Koleksiyonu tam da bu sanatı yaşatmayı amaçlayan bir koleksiyon. Koleksiyonu hat sanatını tarihi eserler üzerinden biriktirmek yerine bugün bu sanatı üretmeye çalışan sanatçılara destek vermek amacıyla Albaraka hazırlanıyor. Yarışmalar düzenliyor, siparişle hattatlardan eser satın alarak onları destekliyorlar. Bu alanda yapılan belki en önemli çalışmaları da Albaraka Hat Koleksiyonu’nun dünyada farklı coğrafyalardaki sanatseverlerle buluşmalarını düzenlemek. Yalnızca hat değil, hat sanatının tezhip ve ebruyla buluştuğu yansımalarını yansıtan Albaraka Hat Koleksiyonu Londra Asia House Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 26 Şubat’ta açılan ve yarın akşam sonlanacak sergide İslam kültürünü yansıtan sözlerin sanatla buluşmaları görülebiliyor. Uğur Derman’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide 40 sanatçının eserleri yer alıyor.
 
2005 yılından bu yana Albaraka Uluslararası Hat Yarışması’nı düzenleyen Albaraka, bu yıl beşincisi düzenlenecek olan bu yarışmalar sayesinde Albaraka Hat Koleksiyonu’nu genişletiyor. Koleksiyonda hat ile yolu kesişen tezhip, ebru gibi diğer sanat dallarındaki eserler de yer alıyor. Londra’da sergi için düzenlenen kapanış etkinliğinde bir araya gelen Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ ve Albaraka Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Ekrem Şahin’in verdiği bilgiye göre henüz detayları belli olmasa da kurum, koleksiyondaki eserleri ve geleneksel sanatları ağırlayacak bir müzenin de hazırlığı içinde. Müzeyi hat, tezhip ve ebru için bir çatı olacak şekilde düşündüklerini belirtirken Albaraka’nın bir de yayınevinin kurulacağını ekliyorlar.
 
Albaraka Hat Koleksiyonu bünyesindeki eserler, bugüne kadar Macaristan, Küba, ABD, Almanya, Avusturya ve Polonya’da sergilendi. Albaraka Hat Koleksiyonu’nun bu seferki durağı ise yoğun ilgi nedeniyle ikinci kez Londra oldu. Hat Koleksiyonu sergisinin dünyanın farklı coğrafyalarında sanatseverlerle buluşması için çalışmalarını sürdüren Albaraka, önümüzdeki dönemde Fransa ve Almanya’da sergi açmayı hedefliyor.
 
 
Hat Koleksiyonu yurt dışının yanı sıra yurt içinde de ‘Kalemin Bereketi Hat ve Tezhip Sergisi’ adıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. İki yıl içinde toplam 30 ilde yüz binlerce kişiye ulaşmayı hedefleyen sergi ilk olarak geçtiğimiz yıl Ordu, Fatsa, Bingöl ve Muş’ta sergilenmiş. 2018 yılının ilk sergisi ise Şubat ayında Bolu’da gerçekleştirilmiş. Önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde 10 ile daha gidilmesi planlanıyor.
 
 
20 yılda 500’ü aşkın eser
 
Yaklaşık 500 eserden oluşan ve 20 yılı aşkın sürelik çalışmanın sonucunda ortaya çıkan Albaraka Hat Koleksiyonu’nda hat ile yolu kesişen diğer sanat dallarındaki eserler de bulunuyor. Koleksiyonla ilgili açıklamada, “Ebru Sanatı ile uğraşan iki büyük ustanın meydana getirdiği özel koleksiyonları, içinde hat bulunduğu için koleksiyonumuza dâhil ettik. Bir tanesi Alparslan Babaoğlu’nun toplam 66 parçadan oluşan ve kat’ı yöntemiyle yapılmış, bilinen klasik hatların kalıbını çıkararak ebrulanması üzerine oluşturduğu bir koleksiyon. Diğeri, Hikmet Barutçugil’in 100 parçadan oluşan, hat ve ebru sanatının birleştirildiği koleksiyon” diye belirtiliyor.
 
Son başvuru bugün
 
Albaraka Türk 5 .Uluslararası Hat Yarışması, Prof. Uğur Derman, Hasan Çelebi, Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Yrd. Doç. Dr. Savaş Çevik, Ali Toy, Mehmed Özçay, Davut Bektaş’ın aralarında bulunduğu isimlerin yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirilecek. Bu yılki konusu dua olarak belirlenen yarışmanın son başvuru tarihi, bugün. Ayrıntılı bilgi için www.albarakahat.com web sitesine bakılabilir.