Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Herkes için sanat mümkün’

‘Herkes için sanat mümkün’

‘Herkes için sanat mümkün’31 Ocak 2023 - 12:01
British Council’ın erişilebilir sanat festivali Unlimited Forum engelli sanatçıların performanslarını sanatseverlerle buluşturacak ve sanattaki temsiliyeti tartışmaya açacak.
SERAY ŞAHİNLER- British Council’ın engelli sanatçıların projelerini sahnelemeyi, Birleşik Krallık ve Türkiye’den kültür sanat profesyonellerini buluşturmayı ve sanatta erişilebilirlik yaklaşımını değiştirmeyi amaçladığı Unlimited Forum başlıyor. 2-4 Şubat tarihlerinde Yapı Kredi bomontiada ve çevresinde gerçekleşecek programda engelli sanatçıların çalışmaları sanatseverlerle buluşacak. Dünyanın önde gelen kapsayıcı dans kumpanyası Candoco’nun Gençlik Dans Programları Direktörü Kimberley Harvey de etkinliğin konuklarından. Harvey ve British Council Türkiye Sanat Müdürü Su Başbuğu ile Unlimited Forum’u konuştuk.
 
*Unlimited Forum nasıl, hangi amaçla yola çıktı?
 
Su Başbuğu: Amacımız, herkes için erişilebilir içerikler sunmak ve yeni, güvenli ifade alanları açmak. British Council’ın Unlimited ile beraberliği 2012’ye dayanıyor. Londra’daki Paralimpik Olimpiyatlar’a paralel olarak Southbank Center’da Unlimited Festival’ı düzenlendiğinde, British Council destekçilerinin başında geliyordu. Festivalin amacı Paralimpik Olimpiyatlar’ın uluslararası çekiciliğini kullanarak, bir yandan engelli sanatçılara üretim desteği tanırken bir yandan da uluslararası görünürlüklerini artırmaktı. Performanslar, sergiler, danslar gibi çok çeşitli içerikler sunulmuştu. Amacımız bir diyalog başlatmak, sanatçılar ve profesyonelleri olumlu olarak tetiklemek ve genel izleyiciye biricik içerikler sunmak.
 
 
*Üç gün boyunca nasıl bir festival deneyimleyecek katılımcılar?
 
Su Başbuğu: Festivalin açılış konuşmasını Birleşik Krallık’tan Tourretshero’nun kurucusu Jess Thom yapacak. Çok etkileyici bir konuşmacı, sanatçı, aktivist. Üstelik de çok komik. Festivalin de üzerinde durduğu ‘Aciliyet’ teması üzerine konuşacak. Festivalde prömiyer yapacak iki performansımız var: Arada Company’den “Acil!” ve Farklı Bedenlerle Dans’tan “Bedenleşen Kesitler”. “Acil!”, kariyerlerinin başında engelli performans sanatçılarına sahne açan bir proje oldu. Koreograf Serkan Bozkurt, sanatçılarla kişisel hikâyeleri, umutları ve umutsuzlukları üzerinden bir çalışma hazırladı. Farklı Bedenlerle Dans ekibi ise 2000 yılında Tuğçe Tuna’nın öncülüğünde kurulan kapsayıcı bir kumpanya. Festivalin programında olmalarını çok önemsiyoruz. Türkiye’den, Birleşik Krallık’tan ve yakın çevreden kültüre erişim, kapsayıcı sanat, çeşitlilik üzerine kafa yoran, dönüştüren hikâyeler dinleyeceğiz. Bu hikâyeleri dinlerken biraz da provokatif olmak istiyoruz. “Erişilebilirlik bir mit mi, gerçekten mümkün mü, temsiliyet nedir, alan açmak nedir, alanı kim açabilir?” gibi soruları soracağımız, tartışacağımız iki panel bizi bekliyor. Aralarında da Kaan Çelen Trio’nun mini konseriyle keyifleneceğiz.
 
 
Kimberley Harvey, Londra 2012 Paralimpik Kapanış Töreni’nde de performans sergilemişti.
 
*Engelli sanatçıların sanat dünyasındaki yeri nasıl? Genellikle hangi alanlarda sayıca daha çok üretim yapıyorlar? Sanatçıların yaşadıkları, karşılaştıkları zorluklar neler?
 
Kimberley Harvey: Engelli sanatçıların sanat sektöründeki mevcut yerlerinde, dünyanın neresinden baktığınıza ve sanatın hangi alanına odaklandığınıza bağlı olarak farklılıklar var. Candoco Dance Company, diğer kapsayıcı veya entegre dans topluluklarının yanı sıra biz engellilerin, engelli olmayan akranlarımızla birlikte dansçı, koreograf ve öğretmen olabileceğimizi göstermede etkili oldu. Candoco olmasaydı şu anda yaptığım işi yapmazdım. Kurumun çalışmalarını ve değerlerini yıllar önce bir dans stüdyosunda genç bir birey olarak deneyimlemek, engelli bir dans sanatçısı olarak kariyer yapmanın bir olasılık olduğunu anlamamı sağladı. Şu anda sektöre en önemli etkiyi yapanların, dünya çapında bağımsız sanatçılar olduğunu düşünüyorum. Engelli sanatçılar olarak sahip oldukları somut bilgi, farklı bakış açıları ve yaşanmış deneyim, bir güç kaynağı hâline geldi. Dünyanın dört bir yanındaki bağımsız engelli sanatçıların inanılmaz derecede cesur olduklarını ve hak ettikleri alanlara sahip çıktıklarını görüyoruz. Dans sektörünün büyümeye ve gelişmeye devam etmesini istiyorsak, sektörde çalışan bizler, bilgimizi paylaşmak ve yeni nesil engelli sanatçılara destek ve fırsatlar sağlamakla sorumluyuz.
 
*Unlimited Forum’un çağrısı ve mesajı nedir?
 
Su Başbuğu: Herkes için sanat mümkün. Dilimizi, mekânımızı, içeriğimizi erişilebilir ve kapsayıcı kılmak için birçok araç var. Bunlara ulaşmak çok zor değil. Unlimited Forum, bu araçların bir kullanım örneği ve bir diyalog alanı olarak tasarlandı. ‘Herkes için sanat’, acilen ele alınması gereken ve hepimizi ilgilendiren bir mesaj. Bunu her alanda, her mecrada, her kişiyle ve kurumla istekli ve ısrarcı bir şekilde tekrarlamaya devam edeceğiz.