Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘İlyada’nın topraklarında doğan düşler

‘İlyada’nın topraklarında doğan düşler

‘İlyada’nın topraklarında doğan düşler30 Temmuz 2018 - 11:07
Yeni nesil sanatçıların, dünyanın en bilinen ve üzerinde en çok konuşulan antik kentlerinden Troya’yı yeniden yorumladığı ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi Çanakkale’de açıldı.
GÜLDEN ÖKTEM
 
Homeros’un kaleme aldığı ‘İlyada’ binlerce yıl boyunca Yunan mitolojisi sevenlerin, edebiyatçıların ve gezginlerin hayal gücüne ilham oldu ve olmaya devam ediyor. Homeros’un destanını anlattığı topraklar bundan 20 yıl önce UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi ve bu vesileyle bu sene ‘Troya Yılı’ ilan edildi. Bütün bir yıl boyunca Troya’nın kenti  pek çok uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bu etkinliklerden biri de geçen hafta Çanakkale Piri Reis Müzesi’nde açılan ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi.
Etnik  Popüler  Sanatları  Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS 7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE iş birliğinde, Kale Grubu’nun desteğiyle hayata geçirilen sergi, yeni nesil sanatçıların, dünyanın en bilinen antik kentlerinden Troya’yı yeniden yorumladığı bir proje.
 
 
Toplam 29 sanatçı
 
İlk olarak İstanbul Arkeoloji Müzesi Darphane-i Amire’de açılması fikriyle yola çıkılan projenin daha sonra kendi toprağında ilk kez izleyiciyle buluşmasına karar verilmiş. Serginin küratörü  Derya Yücel sergi açılışında yaptığı açıklamada, “BASE, geçen yıl aralık ayında Türkiye’de bulunan 65 ayrı Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yeni mezunlarına bir çağrı yaptı ve uluslararası bir jüri ile 108 sanatçının işlerinin seçilmesini sağladı. Bu seçilenler daha sonra İstanbul’daki Galata Rum İlköğretim Okulu’nda dört gün boyunca izleyiciyle buluştu. İşte bu projede de BASE’e katılan 108 sanatçıya bir açık çağrıda bulunduk ve Troya üzerine yapacağımız bir sergi için projeler göndermelerini istedik” dedi.
 
Gelen projelerden 20’sinin bu sergiye davet edildiğini söyleyen Yücel, BASE sanatçılarının yanı sıra Çanakkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitimleri devam eden genç sanatçılara da çağrıda bulunduklarını ekleyerek, “Onlardan gelen projeler doğrultusunda dokuz genç sanatçıyı sergiye dahil ettik” diye konuştu. Toplamda 29 sanatçının eserlerinin seçildiği ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi yeni nesil genç sanatçı adaylarının, hem geçmişle hem tarihle hem kültürle hem arkeolojiyle hem kentin tarihiyle, efsaneleriyle ve mitolojisiyle ilham alarak ürettiği çalışmalardan mürekkep.
 
 
Güzel sanatlar fakültelerinin farklı bölümlerinden mezun olan genç sanatçıların çalışmalarına ev sahipliği yapan sergi resim, heykel, seramik, cam, fotoğraf, tekstil gibi farklı disiplinleri bir araya getiriyor. Sergide Piri Reis Müzesi’nin mekân olarak seçilmesinin ise ayrı bir önemi var: Müzenin ilk kez süreli bir sergiye ev sahipliği yapması.