Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » İyileşmek için sahnedeler

İyileşmek için sahnedeler

İyileşmek için sahnedeler19 Mart 2023 - 11:03
Arsız Kumpanya ve T1 Yapım Sanat öncülüğünde bir araya gelen 16 tiyatro ekibi, 10 Mart’ta başlayan ve 25 Mart’ta tamamlanacak “İyileşmek İçin Sahnedeyiz” kampanyası kapsamında oyunların tamamını depremden etkilenenler için oynuyor.
SEYHAN AKINCI- Depremin yaralarını sarmak için mücadele sürerken bölgenin bir bölümünü sel vurdu. Dayanışmanın giderek çoğalması umuduyla sanat toplulukları da üzerine düşeni yapıyor. Arsız Kumpanya ve T1 Yapım Sanat öncülüğünde bir araya gelen Arsız Kumpanya, T1 Yapım Sanat, TiyatrOPS, Yolo, Talimhane Tiyatrosu, Boa Sahne, Emek Tiyatrosu, Haha Tiyatro, Tiyatro 1ay1hafta, Tiyatro Mitos, Bereze Tiyatro, Tiyatro Eksi On Altı, Nova Oyun Yapım, Tiyatro Yan Etki, Tiyatro Hemhâl ve Sahne 367, 10 Mart’tan bu yana depremzedeler için sahnede. Ekipler 25 Mart’a kadar oyunlarını depremden etkilenenler için oynamaya devam edecek. “İyileşmek İçin Sahnedeyiz” kampanyası kapsamında elde edilecek bilet geliri ise tiyatrolar.com üzerinden depremin ilk gününden itibaren bölgede çalışan İyilik Melekleri Derneği’ne bağışlanacak. Biz de bu akşam ve yeni haftada tiyatroya gitmeyi planlayanlar için “İyileşmek İçin Sahnedeyiz” oyunlarını hatırlatmak istedik.
 
“Her Şey Gözümüzün Önünde Oldu”
 
 
Tam da oyunun adında belirtildiği gibi “Her Şey Gözümüzün Önünde Oldu.” Sevcan Başaydın, Can Çelik, Hatice Cansu Karagöz ve Murat Kural’ı izlediğimiz oyun 23 Mart Perşembe akşamı saat 20.30’da TiyatrOPS’ta dayanışmayı büyütmek için perde açacak.
 
“Yok Olma Çağı”
 
 
Amerikalı yazar Willie Johnson tarafından yazılan oyun, New York’ta dogˆup bu¨yu¨yen Grundrisse’nin hikâyesini anlatıyor. “Yok Olma Çağı”nın çevirmeni ve yönetmeni Sarp Doğa Çelik. Fatma Zehra Durgut, İnci Sefa Cingöz ve S. Emrah Özdemir’i izlediğimiz “Yok Olma Çağı” 22 Mart Çarşamba akşamı saat 21.00’de TiyatrOPS’ta seyircilerle buluşacak.
 
“N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hâli”
 
 
“Ben Yusuf Umut. Genelde böyle söyleyince hangisini kullanıyosun diye soruyolar. Ben ikisini de sevmiyom diyom. O yüzden ikisini de kullanıyom. Dedem demis¸ illa Yusuf koyun. Peygamber ismi, mübarek olur. Annem de Umut istemis¸. I·s¸te Yusuf Umut. Ben olmus¸um.” Perde açtığı günden beri en çok merak uyandıran oyunlardan biri olan “N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hâli”nde Hakan Emre Ünal’ı izliyoruz. Oyun 21 Mart’ta Arsız Mekân’da dayanışma için sahnelenecek.
 
“Herkes Kocama Benziyor”
 
 
Pınar Güntürkün, kendisine Afife Tiyatro Ödülleri (2022) Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu ve Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde (2022) Tek Kişilik Performans ödüllerini de kazandıran “Herkes Kocama Benziyor” oyunu ile bu defa depremzedeler için sahnede. Oyun 21 Mart Salı akşamı saat 20.30’da TiyatrOPS’ta seyircilerle buluşacak.
 
“Sanki Hiç Unutmayacakmış Gibi”
 
 
Berfu Aydoğan’ın tek kişilik oyunu “Sanki Hiç Unutmayacakmış Gibi” bu akşam saat 20.30’da Arsız Mekân’da seyircilerle buluşacak. Özge Erdem’in yönetmenliğini yaptığı oyun sadece keçisi ile arkadaşlık kuran köylü kızı Nihan’ın hikâyesini anlatıyor.
 
“Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler”
 
 
“Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler” Halep’ten Aksaray’a, geçmişten yarına uzanan bir yol hikâyesini sunuyor seyirciye. Özden Selim Karadana’nın yazıp yönettiği tek kişilik ve tek perde, 60 dakikalık oyunda Nadia karakterini ve onun hayatına dahil olan birçok farklı kişiyi Algı Eke oynuyor. Oyun 22 Mart Çarşamba akşamı saat 20.30’da Arsız Mekân’da sahnelenecek.
 
“HooP Gitti Kafa”
 
 
Şu anda ve burada. İki adam, iki kafa. Birinin kafası burada, öbürünün gitti kafa. “Hoop Gitti Kafa” bilincin ayarını kurcalıyor. Acı bir haber. Zor bir görev. Tehlikeli bir oyun. İki adam, iki kafa, birinin kafası burada, öbürünün hoop gitti kafa… Cihan Durmaz ve Mekin Sezer’in dayanışma için sahnede olacağı oyun 23 Mart Perşembe ve 24 Mart Cuma akşamı saat 20.30’da Arsız Mekân’da olacak.
 
“Prima Facie”
 
 
Yüzyıllar önce inşa edilen ‘erkek’ yasalarının artık değişmek zorunda olduğunu bize kendi hikâyesi üzerinden anlatan Suzie Miller’ın ödüllü oyunu “Prima Facie”; seyircileri duygu, mantık ve deneyimlerimizin ‘oyunun’ kurallarıyla çatışıp çelişmesinin merkezine, hukuk sistemine davet ediyor. Olcay Yusufoğlu’nu izlediğimiz oyun 24 Mart Cuma akşamı saat 20.30’da TiyatrOPS’ta.
 
“Ahretlik”
 
 
Yarın akşam saat 20.30’da TiyatrOPS’ta sanatseverlerle buluşacak olan tek perdelik oyun “Ahretlik”te Hazal Şahin ve Gamze Güzel’i izliyoruz. “Ahretlik”, hayatlarının epey ileri bir evresinde beraber yaşamayı seçmiş iki kadın arkadaşın hikâyesini kukla tiyatrosu ile anlatıyor. Oyunun yönetmenliğini Candan Seda Balaban üstleniyor.