Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Kağan Güner’in “Zaman Çemberi”

Kağan Güner’in “Zaman Çemberi”

Kağan Güner’in “Zaman Çemberi”01 Şubat 2023 - 10:02
UNICEF Sanatçısı Kağan Güner’in “Zaman Çemberi” adlı retrospektif sergisi, Ankara Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açılıyor.
Sanatçının 1986-2010 yılları arasında farklı alanlarda ürettiği 80 eserden oluşan sergi 2 Şubat – 25 Şubat 2023 tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak. 
 
UNICEF ve UNESCO Asya Pasifik Kültür Merkezi ulusal sanatçılarından olan sanatçı, eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Chelsea College of Art and Design’da tamamlamış. Kamusal sanat, resim, heykel ve çocuk kitapları illüstrasyonları alanlarında ürünler vermiş. Uluslararası sanat konkurlarında ödüller alan eserleri, New York, Londra, Cardiff, Paris, Bologna, Lizbon, Bratislava, İstanbul, Tahran, Tokyo, Seul gibi dünya kentlerinde ve Londra Müzesi, Itabashi Müzesi ve Pompidou Merkezi gibi uluslararası merkezlerde sergilenmiş. 20 yıllık Londra yaşamının ardından 2009 yılında, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde tasarım eğitimi vermek üzere Gazi Mağusa’ya yerleşmiş. 2011 yılında aramızdan ayrılıncaya kadar çalışmalarına Kıbrıs, İstanbul ve Londra’da devam etmiş.
 
Yaşamı boyunca ressam, illüstratör, köşe yazarı, üniversite hocası, tasarımcı, politik aktivist, çevreci gibi çok farklı kimlikleri üzerinde taşıyan Güner, tüm bu kimliklerden süzülen deneyimlerini eserlerine yansıtmış. Sergide izleyiciler sanatçının daha önce açılmış bazı sergilerinden eserlerle buluşacak: “Axis  Mundi” (Dünya Ekseni), Z. Eyüboğlu’nun aynı adlı kitabından esinlenerek oluşturduğu “Anadolu  Büyüleri”, İngiliz gazetesi “The Guardian”dan alıntılanmış bir dizi gazete küpürünün işlenmesiyle  oluşturduğu “The Guardian” ve 10 farklı ülkenin halk masalları üzerine illüstrasyonlardan oluşan  “Dünya Masalları” sergilerinden çalışmalar bulunuyor. Resimlerin yanı sıra, afiş tasarımları, kamusal alan projeleri, şiirleri ve şair Nevzat Çelik’in dizelerinden esinle resimlediği “Kağan’ın Şiir Sandukası”  adlı çalışmalar ve sanatçının eskiz defterleri yer alıyor.
 
Geçtiğimiz yıl “Kağan Güner Dünya Masalları Resim Sergisi” adı altında Akaretler Kültür Merkezi ve Müze Gazhane’de İstanbullu sanatseverlerle buluşan eserler bu defa Ankara’daki büyük küçük tüm izleyicileri sanatçının Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’ndeki “Zaman Çemberi” adlı Retrospektif Sergisi’ne davet ediyor.