Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Kurak Günler’e Cannes’da görkemli prömiyer

‘Kurak Günler’e Cannes’da görkemli prömiyer

‘Kurak Günler’e Cannes’da görkemli prömiyer25 Mayıs 2022 - 09:05
Emin Alper’in “Tepenin Ardı”, “Abluka” ve “Kız Kardeşler”den sonraki dördüncü uzun metraj filmi “Kurak Günler”in prömiyeri, 75. Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış Bölümü’nde gerçekleştirildi.

Gösterim sonrasında eleştirmenlerden gelen ilk yorumlar filmin yolsuzluğa ve adaletsizliğe karşı nefes kesen bir gerilim olduğu yönünde… Alper’in kasabada geçen bir hikâyeden yola çıkarak güç zehirlenmesini ve yozlaşmayı güçlü bir sinematografiyle anlatması övgü topladı. 

 

İlham kaynağım

 

Ibsen Emin Alper, Variety’ye verdiği röportajda filmin serüvenini şöyle anlattı: “Geçtiğimiz yıllarda dünyanın her yerinde benzer şeylerin olduğunu görmek beni şaşırttı. Örneğin Trump’ı yaşadık. Benim için gerçekten şok ediciydi. Bu yüzden çaresiz durumumuz hakkında bir hikâye yazmaya karar verdim. Yani başlangıç ??noktası şuydu: Neo-popülist veya neo-faşistlerin, insanların en temel ihtiyaçlarını nasıl sömürebileceklerini ve yozlaşmış sistemlerini nasıl devam ettirebileceklerini göstermek istedim. İlham kaynağım ise Ibsen’in meşhur oyunu ‘Bir Halk Düşmanı’ydı.” Selahattin Paşalı, Ekin Koç, Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak, Selin Yeninci, Sinan Demirer, Nizam Namidar, Ali Seçkiner Alıcı ve Eylül Ersöz’ün yer aldığı film, kuraklık sorunuyla boğuşan Yanıklar kasabasına yeni atanan genç savcı Emre ile belediye başkanı Selim, yerel gazeteci Murat ve kasaba eşrafı arasında yaşanan çekişmeleri anlatıyor. Filmin Türkiye’de sonbaharda vizyona girmesi planlanıyor.

 

Kadın cinayetleri protestosu

 

Cannes Film Festivali’nin ünlü kırmızı halısı kadın cinayetleri protestosuna da sahne oldu. Siyah kıyafetler içinde 12 kadın, sis bombası eşliğinde son bir yıl içerisinde Fransa’da öldürülen 129 kadının ismini taşıyan bir pankart taşıdı. Pankartı halıya serenlerin, Les Colleuses adlı feminist grubun üyeleri olduğu belirtildi. Protesto gösterisi Ali Abbasi imzalı İran filmi ‘Holy Spider’ın prömiyeri sırasında gerçekleştirildi. Film, seks işçilerinin öldürülmesini konu ediyor.