Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Masumiyet Müzesi 1 yaşında

Masumiyet Müzesi 1 yaşında

Masumiyet Müzesi 1 yaşında25 Nisan 2013 - 10:04 | 2008 yılında yayımlanan "Masumiyet Müzesi" romanını temel alan müze, yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi çekti.
Bir yıl boyunca yaklaşık 40 bin kişinin gezdiği Masumiyet Müzesi'nde ziyaretçiler müze dükkanından afiş ve kartpostalların yanı sıra Füsun’un küpesini ve Kemal’in kırık kalbini aldıOrhan Pamuk tarafından "çok uzun bir dönemde, kelime kelime, eşya eşya, resim resim hayal edilmiş" olan ve "Masumiyet Müzesi" romanının basıldığı 2008 yılı ardından 27 Nisan 2012’de kapılarını açan Masumiyet Müzesi birinci yılını geride bırakıyor.

Bir yıl boyunca yaklaşık 40 bin kişinin gezdiği Masumiyet Müzesi açıldığı yıl dünya medyasında en çok yer alan Türk müzesi sıfatını kazandı. Müzeyi gezenlerin 15 bini uluslararası ziyaretçiler ve 10 bini öğrenciler oldu. 6 bin 500 kişi ise romanının son bölümünde yer alan biletini damgalatıp müzeyi ücretsiz gezdi. Müzeyi gezen konuklar müze dükkanından da özellikle afiş ve kartpostalların yanı sıra Füsun’un küpesini ve Kemal’in kırık kalbini aldı. Ziyaretçilerin en çok sordukları soru ise Füsun’un ya da Kemal’in fotoğraflarının neden olmadığı oldu.

Uluslararası güncel sanat çevrelerinde de müzecilik anlayışına kattığı yeni yaklaşımın yanı sıra bütününde yaratıcı bir enstalasyon olarak algılanan Masumiyet Müzesi hem sanat profesyonellerinin hem de sanat kurumlarının ilgisini çekti. Çağdaş sanat ve edebiyat dünyasının önde gelen isimlerinden MoMA'nın Direktörü Glenn Lowry, Tate'in Sergiler Direktörü Dr. Achim Borchardt-Hume, 13. Documenta’nın Küratörü Carolyn Christov-Bakargiev, 5. Moskova Bienali’nin Küratörü Catherine Dezegher ve Umberto Eco, müzeyi gezen isimler arasında yer alıyordu. Müzeyi Orhan Pamuk’un rehberliğinde gezen Eco en çok 74. Kutudaki ‘Doğu-Batı’ saati ile ilgilendi. Eco 47. Kutuda Füsun’un küpesinin neden olmadığını sorarak dikkatli bir okur olduğunu kanıtladı.

Londra Tasarım Müzesi (Design Museum) tarafından her yıl düzenlenen Yılın En İyi Tasarımları’ Ödülü'ne Mimarlık Dalında aday olan müzeden 14 No’lu “İstanbul’un Sokakları, Köprüleri, Yokuşları, Meydanları” adlı kutunun replikası, British Council desteği ile 7 Temmuz’a kadar sürecek aday sergisi kapsamında Londra Tasarım Müzesi’nde sergileniyor. Öte yandan "Masumiyet Müzesi"nin 26. Bölümü olan “Aşk Acısının Anatomik Yerleşimi” ise İrlanda’da Model adlı güncel sanat mekanında 13 Nisan’da açılan bir sergiye esin kaynağı oldu.