Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Melek Anqi, “Hiromita”nın resimleriyle Deppo29 Sanat Galerisi’nde

Melek Anqi, “Hiromita”nın resimleriyle Deppo29 Sanat Galerisi’nde

Melek Anqi, “Hiromita”nın resimleriyle Deppo29 Sanat Galerisi’nde02 Mayıs 2023 - 03:05
Asya ve Batı kültürünü sentezleyen karışık teknik resimleri ve yarattığı popüler kedi karakteri Hiromita ile tanınan Türk-Tayvan kökenli çağdaş sanatçı Melek Anqi’nin “Hiromita” başlıklı kişisel sergisi, Ankara Kavaklıdere’de bulunan Deppo29 Sanat Galerisi’nde açıldı.

Vahşi ve sevimli kiremit kedisi Hiromita’nın resimlerinden oluşan sergi, izleyenlere farklılıklarını kucaklayıp “kendi olma” cesareti veriyor. Cesur renkler ve beklenmedik malzemeler kullanan Melek Anqi, Hiromita karakteri aracılığıyla bir “kendini kabul” ve cesaret yolculuğu sunuyor. Her birimizi eşsiz ve güzel yapan şeyin farklılıklarımız olduğunu vurgulayan eserler, gerçek aidiyeti ancak bu farklılıklarımızı kucaklayarak, başka bir deyişle “kendimize ait olarak” bulabileceğimizi hatırlatıyor. “Hiromita” başlıklı sergi, 24 Mayıs’a dek Deppo29 Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.

Çocukluğu Tayvan’da ve Türkiye’de geçen, yüksek lisansını ABD’nin Yale Üniversitesi’nde tamamlayan Melek Anqi’nin sanatı, kültürel sınırları aşan ve insanları bir araya getiren ortak bir deneyim yaratmayı amaçlıyor.

Hiromitaserisiyle kendini farklı hisseden tüm çocuklara ve yetişkinlere umut vermek isteyen Melek Anqi, karakteri aracılığıyla bir “kendine ait olma” hikayesi anlatıyor. Sanatçının yarattığı Hiromita karakteri, Çin’de çatılara konulan,kötülükleri yediğine ve evlere şans getirdiğine inanılan “kiremit kedisi/wamao” heykellerinden ve çocukluğunda Tayvan’da Çince öğrendiği çizgi romanlardan ilham alıyor. Çin’deki bu inanışı yorumlayan Melek Anqi, ürkütücü dişleriyle modern hayatımızın oluşturduğu içsel boşluğu yiyip bitiren, sevgiyi ve bağ kurmayı geri veren kaplan ruhlu bir kedi resmediyor. Sanatçı, yaratım sürecinde özellikle çehresi çok değişmeyen, kabul görmek için kendini şekilden şekile sokmayan, yine de sevgi dolu ve insanlarla ilişkide olmayı isteyen bir karakter hayal ettiğini belirtiyor.

Hiromita’larda akrilik, pastel, mürekkep, kumaş gibi çeşitli malzemeler ve renk çeşitliliği göze çarparken, bu çeşitlilikle karakterin sabit kalan çehresi ilgi çekici bir tezat yaratıyor. Eserlerde kullanılan farklı malzeme ve renk paletine kontrast olarak değişmeyen ve vahşi bir yüz ifadesine sahip olan Hiromita, izleyicilere sevilmek ve kabul edilmek için kendini değiştirmemenin, kendine sadık kalmanın önemini hatırlatıyor. Bu vahşi ve sevimli kiremit kedisi, modern hayatta içimizde oluşan boşluğu ancak “kendimize ait kalma” cesaretini göstererek ve başkalarıyla sahici bağlar kurarak yok edebileceğimizin altını çiziyor.

Hiromita, ilk olarak geçtiğimiz yaz New York’ta sanatseverlerle buluştu. Ocak ayında küresel fintech şirketi CoolBitX için özel bir Hiromita koleksiyonu da hazırlayan Melek Anqi, Mart 2023’te ART Ankara Çağdaş Sanat Fuarı’nda ise Hiromita’yı ilk kez Türkiye’deki sanatseverlerle buluşturdu.

Melek Anqi’nin “Hiromita” başlıklı kişisel sergisi, 24 Mayıs 2023 tarihine dek Ankara'nın kültür ve sanat durağı Deppo29’nun içerisinde bulunan Deppo29 Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.