Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Minyatürün gizemli dünyası

Minyatürün gizemli dünyası

Minyatürün gizemli dünyası07 Haziran 2023 - 03:06
Tebrizli sanatçı Yakup Cem’in kopyalanması imkânsız olarak nitelenen, günışığı görmemiş, güncel eserleri Ankara Maarif Modern’de düzenlenen “Çarpıcı” isimli sergide sanatseverlere sunuluyor.
Baran Danış - Kendisini minyatür sanatçısı olarak tanımlayan, kariyerine de minyatürle başlayan sanatçı zaman içinde hat ve tezhip çalışmalarına yönelmiş. 1988 yılında İran’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşen Cem, İran ekolü minyatür ve tezhipleri Türk ekolleriyle birleştirerek özgün bir tarz geliştirmiş. Bir dönem Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde öğrenci olan Yakup Cem, kendisine yeni bir hedef belirleyerek minyatürden klasik Avrupa resmine geçiş geliştirmeye çalışmış. Sergide görülebilecek, klasik Avrupa resminin etkilerinin izlenebildiği, göz alıcı natürmortlarının filizlendiği zamanlar bu döneme denk geliyor. Türkiye’nin ardından ABD’ye yerleşen ve çalışmalarını uzun yıllar burada devam ettiren sanatçı Osmanlı’nın kuruluşunun 700. yıl etkinlikleri kapsamında Los Angeles Fullerton ve New York’ta sergiler açmış.
 
Yakup Cem natürmort tablolarında Osmanlı döneminde kullanılan objelere yer veriyor. Çömlek, tas, divit, kalem, kitap, kumaş, saat, elbise gibi günlük hayatta kullanılan nesneler kadar kalkan, alem, zırh miğfer gibi savaş gereçlerini de kompozisyona dahil eden Cem eserlerinde resmettiği Kur’an sayfaları, Hilye-i Şerifler ve fermanları üzerinde yazan yazılardan imzalarına kadar orijinal hâlleriyle çiziyor. Bu tür yazıların belirli bir perspektife oturtularak tasvir edilmesinin ise son derece zahmetli olduğunu özellikle belirtiyor usta sanatçı.
 
Mistik diyarlar
 
Cem’in tablolarında rastlanan bir diğer ilginç özellik ise pigment olarak altın, deri, kemik, sedef kullanması ve kimi zaman değerli taşları resmetmek yerine bizzat kendisini tabloya yerleştirmesi. Örneğin, ışıl ışıl bir zümrüt parçasına bir padişah sorgucunda rastlamanız oldukça mümkün.
 
Gelelim minyatürlere… Daha doğrusu Cem’in deyişiyle ‘modern minyatür’lere. Bu minyatürlerin en büyük özelliği oldukça eski bir teknik olan kedi kılı fırçasıyla yapılmış olması. Kedinin boynundan alınan tüylerle yapılan fırçaların en iyi sonucu verdiğini söyleyen Cem, detaylar için büyüteçle çalıştığını söylüyor ve ekliyor: “Zahmetli ve sabır gerektiren bir iş.”
 
Eserleri – hayattayken - müzayedelerde yoğun ilgi gören Yakup Cem’in dünyanın dört bir yanından hayranları var. Öyle ki, Avrupa Birliği Eski Genel Direktörü Stefano Manservisi serginin hazırlanması esnasında ziyarette bulunarak Cem’in minyatür işlerine hayranlığını ifade etmiş. Çalışmalarına Ankara’daki atölyesinde çalışmalarına devam eden Yakup Cem, “Çarpıcı” sergisiyle yağlı boya tablolar ve minyatürlerle izleyiciyi mistik diyarlara götürüyor. Bu diyarları görmeniz için son tarih 18 Haziran.
 
Etiketler: Çarpıcı  Yakup Cem  Minyatür