Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Müze Salon Yapı Koruma Ödülü aldı

Müze Salon Yapı Koruma Ödülü aldı

Müze Salon Yapı Koruma Ödülü aldı10 Mayıs 2018 - 07:05
Ocak ayında açılan “Müze Salon” ilk ödülünü de geçtiğimiz günlerde aldı. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında ‘Yapı Koruma Dalı Ödülü “Müze Salon”un oldu.

Doğuş Turizm otellerinden argos in Cappadocia, restorasyonlar sırasında gün yüzüne çıkan yeni tarihi mekanı “Müze Salon” ile özel davetlere ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

 

Türkiye’nin en iyi kültürel miras oteli seçilen Mytha Hotel Anthology bünyesindeki argos in Cappadocia, restorasyonlar sırasında gün yüzüne çıkan yeni tarihi mekanı “Müze Salon”u Uçhisar ve bölgesine kazandırdı. Tarihi bezirhanenin zeminindeki bulunan mekan, toprak altında kaldığı için yüzyıllardır çok iyi korunmuş değirmen yataklarına ve katır kanallarına ev sahipliği yapıyor. Tahminlere göre Osmanlı dönemine ait bir endüstri yapının zemin detaylarını yansıtan kaya oyma detaylar, keten tohumundan bezir yağı üretilen bir üretim atölyesi olduğuna dair izleri de gözler önüne seriyor.

 

Bu yeni keşifle birlikte argos in Cappadocia, Uçhisar içinde ve aynı mahallede, birbirine 250 mt mesafede iki bezirhane yapısı bulunduğunu ortaya çıkardı. Yine argos in Cappadocia tarafından yürütülen çalışmalar sonucu gün ışığına çıkarılan ve Manastır Kilisesi’nin Osmanlı dönemine ait işlevlerinden biri olan ilk Bezirhane, 2010’dan bu yana muhteşem akustiğiyle Türkiye’nin en özel konser salonlarından biri olmanın yanı sıra pek çok özel ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyordu. argos in Cappadocia’nın yeni keşfettiği ve “Müze Salon” adını verdiği bu yapı da bundan böyle tarihi izleri koruyan modern tasarımıyla, farklı dönemleri kavuşturan özel bir mekân olarak kullanılacak.

 

 

 

En Prestijli Mimarlık Ödülü Müze Salon’a

Mimarlar Odası tarafından ilk kez 1988 yılında verilmeye başlayan Türkiye’nin en prestijli mimarlık ödülü, argos in Cappadocia’nın yatırımlarıyla günışığına çıkardığı tarihi mekân Müze Salon ve Süitler’in oldu. Kaybolmaya yüz tutmuş bir hafızayı geleceğe taşırken tarihin izlerini modern bir tasarımla gözler önüne koyan çok amaçlı etkinlik salonu Müze Salon ve üst katında birbirine köprü ile bağlanan iki büyük süit, seçici kurul tarafından ‘Yapı Koruma Dalı Ödülü’ne layık görüldü.