Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Nergiz Yeşil'den bio-art sergi

Nergiz Yeşil'den bio-art sergi

Nergiz Yeşil'den bio-art sergi25 Nisan 2019 - 11:04
Nergiz Yeşil’in ‘Diğer İhtimaller’ başlıklı proje sergisi kombucha kültüründen ürettiği organik yerleştirme ve kendi hazırladığı sanatçı kitabıyla 27 Nisan – 23 Mayıs 2019 tarihleri arasında PG Art Gallery'de ziyaret edilebilecek.
Sanatçının Aynı Köken Farklı Türler “Diğer Olası Normaller” başlıklı yeni serisine ait yerleştirme; Kümülatif yapılı olması ön kabulü ile tarih yazımının göreceliğine ve epistemolojiye alternatif bir zihinsel gerçeklik ortaya koyarak eleştiri getirmektedir.  Bu eleştirel yaklaşım, spekülatif-kurgusal tavırla organik malzemeden yeni bir tür var etmek ve bu sözde türün bilgisini içeren kitabın da paylaşılması ile gerçekleşir. Sanatçı kitabı, içeriği sunma biçimiyle, türün bilgisini fiziksel olarak ulaşılabilir kılarken zihnen ulaşılamaz durumlar yaratır. Böylelikle izleyici, var olduğu iddia edilen türün tüm özellikleri konusunda kendi hayal gücü ile sınırlı-sınırsız kılınır.  
 
Spekülatif kurgusal türün doğuşunu simüle etmek üzere oluşturulan yerleştirmede kullanılan kombucha kültüründen elde edilen ‘kurbansız deri’ olarak da nitelenebilecek biyolojik materyal, fermantasyon yoluyla sanatçı tarafından atölyesinde üretilmiştir.  
 
Nergiz Yeşil (d. 1988, İstanbul) 2014 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 2017’den bu yana aynı eğitim kurumunda ve bölümde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 2018’de Belçika - Anvers’de (Erasmus Öğrenci Değişim Programı ile Artesis Plantijn Hogeshool Antwerpen The Royal Academy Of Fine Arts Antwerp - Heykel Bölümü) bulundu. Avrupa’da ve Türkiye’de birçok grup sergisine katıldı. Yaşamına ve çalışmalarına İstanbul’da devam etmektedir.  
Çukurcuma