Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Orhan Pamuk'un "Balkon"undan İstanbul

Orhan Pamuk'un "Balkon"undan İstanbul

Orhan Pamuk'un "Balkon"undan İstanbul06 Şubat 2019 - 04:02
Orhan Pamuk’un Aralık 2012 ve Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul’daki evinin balkonundan çektiği fotoğraflardan oluşan sergisi “Orhan Pamuk - Balkon Fotoğraflar”, Yapı Kredi Kültür Sanat binasında açıldı.

Küratörlüğünü ünlü Alman yayıncı Gerhard Steidl’ın yaptığı sergi, 6 Şubat – 27 Nisan 2019 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

 

Sergi açılışı öncesi Steidl’la birlikte bir söyleşi yapan Pamuk, konuşmasında fotoğraf çekme nedenlerinden ve “Balkon” kitabından bahsetti. Genellikle yazmakta zorluk çektiği zamanlarda fotoğraf çektiğini söyleyen Pamuk, "Ben güzellik düşledim, o da (Gerhard Steidl) bu güzelliği süzerek daha da güzel yaptı" dedi.

 

Gerhard Steidl ise yaptığı konuşmada sergideki fotoğraflarda yeniden boyutlandırma, renk değişikliği, çerçeve değişikliği gibi değişiklikler yapılmadığını, fotoğrafların çekildiği haliyle sergilendiğini belirtti. 

 

Yapı Kredi Kültür Sanat binasında açılan Orhan Pamuk - Balkon Fotoğraflar sergisinde Orhan Pamuk’un evinin balkonundan çektiği, İstanbul’un sürekli değişen, incelikli manzarasını yansıtan 600’den fazla fotoğraf sergileniyor. Bu fotoğraflar, yazarın yoğun bir yaratıcılık dönemi olan Aralık 2012 ve Nisan 2013 arasında telefoto lensli dijital fotoğraf makinesiyle çektiği 8,500’den fazla fotoğraf arasından seçildi.

 

Sergide 280 g. Hahnemühle Cotton kağıda mürekkep püskürtme akrilik yöntemiyle basılan sayfalar karşılıklı olarak sergileniyor; buna ek olarak tuvale basılan 70 adet büyük format fotoğraf ve Pamuk’un sunuş metni de izleyiciye sunuluyor. Kitabın kendisi ise serginin ayrılmaz bir parçası: Sarı-beyaz mat kağıt üzerine dört renk ofset ve kırık siyah, mat mürekkep baskı, gömme fotoğraflı bez ciltli, ilk ve son sayfaları pamuk lifli, şerazeli ve kurdeleli özel bir baskı.