Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Oscar adayları açıklandı

Oscar adayları açıklandı

Oscar adayları açıklandı25 Ocak 2023 - 10:01
Bu yıl 95. kez verilecek Oscar Ödülleri’nin adayları, Riz Ahmed ve Allison Williams’ın sunumuyla açıklandı.
“Everything Everywhere All at Once” 11 adaylıkla rakiplerini geride bıraktı. Onu 9 dalda adaylıkla “All Quiet on the Western Front” ve “The Banshees of Inisherin” izledi.
 
Denge arayışı
 
En İyi Film Ödülü’ne “All Quiet on the Western Front”, “Avatar: The Way of Water”, “The Banshees of Inisherin”, “Elvis”, “Everything Everywhere All at Once”, “The Fabelmans”, “TÁR”, “Top Gun: Maverick”, “Triangle of Sadness” ve “Women Talking” aday gösterildi.
 
10 aday arasındaki denge gayreti dikkat çekti. Bir yandan “The Banshees of Inisherin”, “TÁR” gibi meslek birliklerinin ödüllendirdiği yapımlar bir yanda iki milyar dolar hasılat barajını geçen altıncı yapım “Avatar: The Way of Water” ve 2022’nin en çok izlenen filmi “Top Gun: Maverick” diğer yandan da Cannes’dan Altın Palmiye’li “Triangle of Sadness” var adaylar arasında. “All Quiet on the Western Front”, En İyi Uluslararası Film kategorisinin de favorilerinden.
 
‘Erkekler sınıfı’
 
“Women Talking” En İyi Film adayları arasında olsa da yönetmeni Sarah Polley En İyi Yönetmen adayları arasında giremedi. Böylece yönetmen kategorisi tam bir erkekler sınıfı gibi görünüyor. Martin McDonagh (“The Banshees of Inisherin”), Daniel Scheinert ve Daniel Kwan (“Everything Everywhere All at Once”), Steven Spielberg (“The Fabelmans”), Todd Field (“TÁR”) ve Ruben Ostlund’un (“Triangle of Sadness”) adaylığı arasından Spielberg, üçüncü yönetmen Oscar’ına yakın gibi.
 
En İyi Erkek Oyuncu
 
Bu senenin en ilginç kategorisi ise En İyi Erkek Oyuncu dalı. Çünkü az deneyimlisinden en tecrübelisine kadar beş adayın yani Austin Butler (“Elvis”), Brendan Fraser (“The Whale”), Colin Farrell (“The Banshees of Inisherin”), Bill Nighy (“Living”) ve Paul Mescal’ın (“Aftersun”) ilk Oscar adaylıkları. Bu kategoride Mescal’ın oluşu sürpriz olarak değerlendirilebilir.
 
En İyi Kadın Oyuncu
 
En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde ise iki Oscarlı Cate Blanchett’in “TÁR” ile rakiplerini yine zorlayacak. “The Fabelmans” ile beşinci adaylığını alan Michelle Williams bu kez ödülü kazanabilir. Andrea Riseborough (“To Leslie”), Michelle Yeoh (“Everything Everywhere All at Once”) ve Ana de Armas (“Blonde”) ilk Oscar adaylıklarını alırken Armas için sürpriz diyenlerin de sayısı az değil.
 
95. Oscar Ödülleri 12 Mart’ta Jimmy Kimmel’ın sunuculuğunda gerçekleşecek törenle sahiplerini bulacak.