Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Osmanlı-İrlanda dostluğu film oluyor

Osmanlı-İrlanda dostluğu film oluyor

Osmanlı-İrlanda dostluğu film oluyor28 Mayıs 2023 - 11:05
Yönetmen Ömer Sarıkaya, 76. Cannes Film Festivali’nde dünyaca tanınan İrlandalı yönetmen Jim Sheridan ile çok önemli bir görüşme yaptığını soyledi.
NEVSAL ELEVLİ Londra - Sheridan “Sol Ayağım”, “Babam İçin” ve “Yeni Bir Ülkede” filmleriyle tanınan, Oscar ödüllü bir yönetmen. Sarıkaya gelişmeleri şu şekilde aktardı: “Ben Jim Sheridan ile daha önce 2018 de Cannes’da yine görüşmüştüm ve kendisine İrlanda’da 1845 - 1852’de yaşanan büyük kıtlıkta Osmanlı’dan İrlanda’ya yapılan yardımları anlatmıştım. Sheridan ‘Bu hikâye çok önemli’ derken ‘Bunun Hollywood’da bomba etkisi yaratacak bir film yapılması lazım’ ifadesini kullandı”. Sarıkaya, yakın zamanda Sheridan ile tekrar görüşerek bu büyük kıtlık filmini beraber çekmeye karar verdiklerini duyurdu.
 
Biden da İrlandalı
 
Filmin finansmanı için İrlanda devletinden de yardım alınacağını belirten Sarıkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ile İrlanda arasında yıllardır unutulan ve hemen hemen hiç bilinmeyen tarihi bir bağ var. Osmanlı’nın İrlanda’da bıraktığı tarihi bir iz. İrlanda’da 1845’de yaşanan büyük kıtlık ve dönemin Osmanlı Padişahı Abdülmecid Han’ın İrlanda’ya uzattığı yardım eli...” Sarıkaya filmin Türkiye için paha biçilmez bir reklam olacağını ve Oscar ödülleri şansı dahi olacağını ifade etti. Ömer Sarıkaya ve Sheridan, önümüzdeki ay İrlanda’da hükümetle konuyu görüşecek. İrlandalıların ABD’deki en güçlü lobi olduğunu ifade eden Sarıkaya, bu milletin dostluğunun önemine de dikkat çekti. ABD Başkanı Joe Biden da İrlanda kökenli bir aileden geliyor. Biden’ın ABD Gizli Servisi’ndeki kod adı ‘Celtic’ (Kelt) olarak biliniyor. Osmanlı ile İrlanda arasındaki dostluğu anlatacak film büyük merakla bekleniyor.