Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Robinson Crusoe 389 elden ele taşındı

Robinson Crusoe 389 elden ele taşındı

Robinson Crusoe 389 elden ele taşındı16 Haziran 2014 - 10:06
35 bin dolarlık kirasını karşılayamayan, Beyoğlu'nun ünlü kitapçılarından Robinson Crusoe, cumartesi günü gönüllüler tarafından İstiklal Caddesi boyunca elden ele taşındı
İstiklal Caddesi'nin önemli kültür mekanlarından kitabevi Robinson Crusoe 389, dün okurlarına yaptığı çağrının karşılık bulmasıyla oluşturulan insan zinciriyle Salt Beyoğlu'na taşındı. Onlarca kitapsever, elden ele uzatılan kitap kolileriyle Robinson Crusoe'nun kitaplarını Salt Beyoğlu'nda yer alan ve büyütülen Robinson Crusoe 136.4 adlı şubeye taşıdı.
 
Robinson Crusoe'nun geçtiğimiz yıl kirasını geciktirdiği gerekçesiyle başlayan tahliye sürecinin kitabevi aleyhine sonuçlandığı geçen hafta açıklanmıştı. Kitabevinin yaşadığı finansal güçlükler ve artan kirayla mücadele etmeye çalışması geçen yazdan beri gündemdeydi. Geçen yılki temmuz ve ağustos kiralarının gecikmesinin ardından düzenlenen Orhan Pamuk'un afişinde yer aldığı RobKart Okur Kampanyası 2200 kişiye ulaşarak büyük ilgi gördü ve kitapçının bir yıl daha ana mekanlarında var olabilmesini sağladı.
 
Ancak Bianet'te yer alan Nilay Vardar imzalı haberde geçen 35 bin dolarlık kirayı karşılayamayan Robinson Crusoe'nun bulduğu çözümse 20 yıldır açık olan simge kitapçıyı SALT Beyoğlu'nda 136 numarada, dördünce katta yer alan ve büyütülen mekana taşımak oldu. Kitapçı yaptığı açıklamada, "Bu düzeyde bir kirayı ödemek mümkün de değil, 'adil' de. Böylesi bir ortamda kurumlararası dayanışma içinde çözümler üretmek en doğru yol gibi görünüyor. Ve bunun için ilk akla gelen SALT'la olan işbirliğini geliştirmek oldu," dedi.
 
Kitapçı, yaptığı çağrıda takipçilerini dün sabah 10.20'de mekanı taşımaya çağırdı. Çağrı metininde, "Farklı eğitim ve birikimleri birleştirip iyi bir iş yapmaya çaba gösteren, ortaklık yapısı tamamen çalışanlardan oluşan, bağımsız bir ortamız. İstiklâl Caddesi 136.4'e giderek 'çılgın kalabalıktan uzak', asıl işimize, kitaba dönerken, umarız İstiklal Caddesi, doğanın minik bir parçası olduğunu unutmadan, daha kültürlü, daha özgür, daha emekten yana ve daha adil olur," yazıyordu. Bu çağrıya yanıt veren ve kitabevinin 20 yıllık mekanına veda etmek isteyen pekçok kitap sever dün yaklaşık üç saat boyunca müşterisi oldukları kitabevinin binlerce kitabını Salt Beyoğlu'nda 136.4 numaraya taşıdı.