Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Sanat ve teknoloji her zaman iç içe

Sanat ve teknoloji her zaman iç içe

Sanat ve teknoloji her zaman iç içe20 Ekim 2018 - 11:10
Her şey gibi sanat da yüzünü değiştiriyor. Geleceğin dili olarak kabul edilen kodlar artık sanatın da ifade biçimi haline geliyor. Kodlarla sanat yapan ve bugün Zorlu PSM'de Digilogue'un düzenlediği Future Tellers kapsamında bir atöyle çalışması gerçekleştirecek olan FCasey Reas ile sanat, teknoloji ve gelecek üzerine konuştuk.

İhsan Dindar - İstanbul

 

Hakkınızda bir bilgisi olmayanlar için soruyorum Casey Reas kimdir?

Ben bir görsel sanatçıyım. Önceleri elimle çizerdim, ama şimdi kod ile çiziyorum. Son zamanlarda, fotoğraf ve video ile de çalışıyorum. Ben de bir eğitimciyim. UCLA'da profesörüm ve diğer sanatçıların kod yazmayı öğrenmelerine yardımcı olacak araçlar yapıyorum. Dünyanın dört bir yanındaki sanatçılar, tasarımcılar ve mimarlar, çalışmalarını oluşturmalarına yardımcı olmak için kod kullanıyor. 2001 yılında Ben Fry ile birlikte kurduğum sanatçıların kodlama platformu Processing olarak adlandırılıyor. Bu proje son on yedi yıl içinde genişlemeye devam etti.

 

İnsanların önemli bir bölümü teknolojiyle üretilen sanata biraz mesafeli. Sizce insanlar bu değişim sürecine nasıl entegre edilebilir?

Bence bu ilginç ve önemli bir soru ve her ülkede cevap farklı. Future Tellers'de, özgürlük ve açık kaynak yazılımları hakkında konuşacağım. Bu maliyet olmadan dağıtılabilir bir şey ve insanları değiştirmek  ve geliştirmek için açık olan bir yazılımdır. Bu, kesinlikle ticari ve tescilli bir yazılımdan ziyade bir topluluktan çıkan yazılımdır. Bu gibi yazılımları sanatçılar için yapıyorum, ancak bu tür bir yaklaşım her alanda kullanılabilir.

 

Kodları bir uygulama yerine sanat için kullanıyorsunuz. Bu süreç sizde nasıl gelişti?

Stüdyomda yazılım uygulamaları ile yapamadığım şeyleri yapmak istedim. Yapmak istediklerimi gerçekleştirmek için kod yazmayı öğrenmem gerekiyordu. Oluşturmak istediğim çizimleri yapmak için kendi uygulamalarımı yazmam gerekiyordu. Üniversitede bu şekilde başladım. Ancak birçok insan bunu daha gençken başlıyor ya da kendi başlarına öğreniyor.

 

Gelecekte teknoloji ve sanatın birlikteliğine dair öngörünüz nedir?

Gelecek, her zaman beklenmedik şekillerde ortaya çıkar. Sanat ve teknoloji her zaman iç içe geçmiştir. Örneğin, yağlı boya gelişimi resmin gidişatını değiştirdi ve fotoğrafın ortaya çıkışı sinemaya yöneldi. Bilgisayarlar ve dijital teknolojiler 1960'lardan beri sanatı etkiledi ve bence şimdi en baştan başlıyoruz. Teknolojiler daha erişilebilir olmaya devam ettikçe, yeni nesil sanatçılar geleneksel ve gelişmekte olan medyayı hiçbir ayrım yapmadan kullanacaklar.

 

Future Tellers’ın katılımcılarından birisiniz. Bu etkinlikler dizisine katılacak olanlar neler öğrenip ayrılacak?

Bu yıl Future Tellers'ı deneyimlemekten heyecan duyuyorum. Panelimizde, diğer sanatçılar için özgür, açık kaynak araçlar yaratan harika bir sanatçı grubumuz var. Umarım insanlar kodlamayı ve teknolojiyle doğrudan çalışmanın herkes için olabileceğini ve topluluğa odaklanabileceğini anlarlar.