Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Seyirci müzenin bir parçası oluyor’

‘Seyirci müzenin bir parçası oluyor’

‘Seyirci müzenin bir parçası oluyor’29 Ocak 2022 - 11:01
Teknoloji, sanat ile bilimi buluşturan ve birliktelik sayesinde seyirciyi müzenin bir parçası hâline getiren X Media Art Museum açıldı. Sergisinin açılış sergisi ise Leonardo Da Vinci deneyimi...

Teknoloji, bilim ve sanatı bir araya getiren ve bu özellikleriyle Türkiye’de bir ilk olan X Media Art Museum (XMAM) kapılarını açtı. DasDas’ın iş birliği ve Paribu’nun destekleriyle hayata geçirilen XMAM’ın kurucuları arasında Mert Fırat, Muzaffer Yıldırım, Ferdi Alıcı ve Esra Özkan bulunuyor. Aynı zamanda müzeye DasDas kurucuları Didem Balçın, Harun Tekin ve Koray Candemir destek veriyor.

Türkiye’de ilk kez kalıcı olarak dijital bir sanat müzesi açıldığını söyleyen Muzaffer Yıldırım, “XMAM alanında bir ilk. Sanat farklı bir deneyimle müze ziyaretçileriyle buluşuyor. Müze içerisindeki sergiler üç ayda bir değişecek. İlk sergimiz olan Leonardo Da Vinci deneyimi, Türkiye adına önemli bir sergi. Çünkü Leonardo Da Vinci’yi sadece bir ressam olarak değil aynı zamanda eserlerini bilimsel bir çalışmayla anlatıyor. Eserin Oscar ödüllü ‘Nomadland’ filminin bestecisi Ludovico Einaudi ve Mercan Dede’nin müzikleriyle buluşması da bu sergiyi unutulmaz bir deneyime dönüştürüyor” diye konuştu.

 

Bugün ücretsiz

 

Sanatın teknolojiyle arasının hiç bu kadar sıcak olmadığı bir dönemde XMAM için kuruculardan oyuncu Mert Fırat “Artık dünyanın değiştiğini ve başka bir yere doğru gittiğine şahit oluyoruz. Eserler yalnızca tek kişinin değil, birçok kişiye ait. Ve iyi ki bu düşünceye doğru giden bir çağda yaşıyoruz. XMAM’da seyirci müzenin bir parçası oluyor. Hem fiziksel hem de duygusal olarak dahil oluyor. XMAM’ın ilk sergisi, 500 yılı aşkın kültürel ve sanatsal mirası olan veriyi izleyici ile buluşturuyor. Biz bu sanatı daha da araştırmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu. Müzenin direktörü Esra Özkan ise, XMAM’ı bir kültür kurumu olarak yaşayan, eğitim ve atölyelerin verildiği, farklı sanatçılara kapısı açık olan, genç sanatçıları destekleyen, teknolojik ve bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapan bir yapı olarak tanımlıyor. Bugün ücretsiz gezilebilecek olan müzenin biletleri yarından itibaren mobilet üzerinden satışta olacak.