Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Troya efsanesi yeniden yorumlandı

Troya efsanesi yeniden yorumlandı

Troya efsanesi yeniden yorumlandı27 Temmuz 2018 - 01:07
Yeni nesil sanatçıların, dünyanın en bilinen ve üzerinde en çok konuşulan antik kentlerinden Troya’yı yeniden yorumladığı ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi Çanakkale’de açıldı.

Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıldönümü dolayısıyla 2018, Kültür ve Turizm Bakanlığınca ‘Troya Yılı’ ilan edildi. Cumhurbaşkanlığı’nın da destekleri ile ‘2018 Troya Yılı’ boyunca Çanakkale, uluslararası işbirliklerinin yanı sıra, kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile dünyanın buluştuğu bir merkez olmaya devam ediyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı Piri Reis Müzesi’nde dün akşam açılışı gerçekleşen ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi, Troya’yı yeni nesil sanatçıların güncel bakış ve yorumlarının sahnesi haline getiriyor.

 

Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS 7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE işbirliğinde, Kale Grubu’nun destekleriyle düzenlenen ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi, 26 Temmuz Perşembe akşamı basın gösterimiyle Çanakkale’de Piri Reis Müzesi’nde kapılarını açtı.

 

Serginin açılışı, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Troya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Küratör Derya Yücel, EPOS 7 Derneği Başkanı Zafer Kozanoğlu, BASE Kurucuları İdil Bilge, Ali Kerem Bilge, Asli Boduroğlu, genç sanatçılar ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

 

27 Temmuz-27 Ağustos tarihlerinde ziyarete açık olacak sergi, Çanakkale’nin ardından 19 Eylül- 19 Ekim tarihleri arasında ise İstanbul’da, Arkeoloji Müzesi’ne bağlı Darphane-i Amire’de sanatseverlerle buluşacak.

 

29 genç sanatçının katılımıyla, Derya Yücel’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi, baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi farklı mecralarda yapıtları buluşturuyor.