Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » “Türk Resmi Konuşmaları” Sakıp Sabancı Müzesi’nde başlıyor

“Türk Resmi Konuşmaları” Sakıp Sabancı Müzesi’nde başlıyor

“Türk Resmi Konuşmaları” Sakıp Sabancı Müzesi’nde başlıyor24 Mayıs 2023 - 11:05
Sakıp Sabancı Müzesi’nin Modernizmin İzinde Türk Resmi sergisi kapsamında düzenlenen “SSM’de Türk Resmi Konuşmaları” başlıklı konferans serisi başlıyor. 25 Mayıs - 13 Haziran arasında saat 16:00’da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konferanslar, Türkiye sanat tarihinin farklı dönemlerinde kuşaklar arası etkileşimlere ve değişim anlarına odaklanacak.
Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan modernleşme sürecinin kronolojik olarak ele alınacağı konferans serisi, 25 Mayıs Perşembe günü Prof. Dr. Zeynep İnankur’un “Çok Yönlü Bir Kimlik: Müzeci, Arkeolog, Eğitimci ve Ressam Osman Hamdi Bey” başlıklı konuşmasıyla başlayacak. Konferansta Osman Hamdi Bey’in yaşam öyküsünün yanı sıra, Batı sanat piyasası için ürettiği resimler, konuları ve teknikleri ele alınacak.
 
Dr. Özlem İnay Erten’in, “Hüseyin Zekâî Paşa’nın Resimleri, Koleksiyonculuğu, Fotoğrafları ve Sanat Yazarlığı Üzerine” başlıklı konferansı 30 Mayıs Salı günü gerçekleşecek. Konuşmada Türkiye’de Batılı anlamda tuval resminin gelişiminde önemli bir yeri olan Asker Ressamlar kuşağının güçlü temsilcilerinden olan, özellikle natürmort ve peyzaj türündeki çalışmalarıyla tanınan Hüseyin Zekâî Paşa’nın resimlerininyanı sıra; arşiv, belgeleme, fotoğrafçılık, müzecilik, koleksiyonculuk, resim öğretmenliği ve sanat yazarlığı gibi farklı alanlardaki çalışmaları gündeme getirilecek.
 
 
“SSM’de Türk Resmi Konuşmaları” serisi, 1 Haziran Perşembe günü Dr. Öğretim Üyesi Ali Kayaalp’i ağırlayacak. “Osmanlı Ressamlığının Şafağı: Asker Ressamlar” başlıklı konferansta önemli ölçüde militarizmin gerektirdiği koşullarda gelişen Osmanlı modernleşmesi, pratik nedenlerle askeri okullarda verilmeye başlanan tasvir dersleri ve bir süre sonra resme sanatsal bir form olarak ilgi duymaya başlayan bir ressamlar neslinin ortaya çıkması, 19. yüzyılın Osmanlı asker ressamlarının, kendilerinden sonraki sanatçı kuşağının özellikle de Çallı Kuşağı ressamlarının yolunu nasıl açtığına odaklanılacak.
 
Dr. Ayşenur İlkan’ın “Bohem Ressam, Efsane Hoca, Sıra Dışı Kişilik: Çallı İbrahim” başlıklı konuşması 6 Haziran Salı günü çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Konuşmada yaşadığı dönemde ülkenin en tanınan ressamlarından olan, Güzel Sanatlar Akademisi tarihine ressam ve eğitmen olarak damgasını vurmuş, bohem kişiliğiyle kendi kuşağı içinde ön plana çıkmış İbrahim Çallı’nın hayatı, yetişme koşulları, yapıtları, hocalığı ve mensup olduğu kuşak içindeki yeri ayrıntılarıyla incelenecek.
 
“SSM’de Türk Resmi Konuşmaları” 13 Haziran Salı günü Dr. Bahadır Sürelli’nin “Süleyman Seyyid ve Fenn-i Menâzır” başlıklı konuşmasıyla tamamlanacak.  Konuşmada kırk yıldan fazla bir zaman çoğu Harp Okulu’nda olmak üzere öğrencilere dersler veren ve çoğunlukla natürmort eserleriyle tanıdığımız Osmanlı ressamı Süleyman Seyyid’in perspektif üzerine kaleme aldığı çalışması Fenn-i Menâzir ele alınacak.