Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Türkiye İş Bankası Müzesi’nde 1 milyonuncu ziyaretçi

Türkiye İş Bankası Müzesi’nde 1 milyonuncu ziyaretçi

Türkiye İş Bankası Müzesi’nde  1 milyonuncu ziyaretçi01 Ağustos 2018 - 11:08
14 Kasım 2007 tarihinde kapılarını açan Türkiye İş Bankası Müzesi, 31 Temmuz’da 1 milyonuncu ziyaretçisini ağırladı. Güzin Toroz, Müzenin 1 milyonuncu ziyaretçisi oldu. Müze Müdürü Ayşe Özel’in kapıda karşıladığı Toroz’a İş Bankası Kültür Yayınları’ndan seçilen kitaplar armağan edildi.

Kuruluşundan itibaren bir taraftan çağdaş ve ulusal bankacılığı kurup geliştirmeye çalışan, bir taraftan Türkiye'nin sanayileşme çabasına katkıda bulunan İş Bankası, toplumsal sorumluluğunun bir gereği olarak ülkemizin kuruluş ve kalkınma öyküsünü gelecek kuşaklara aktarmak üzere 1990'lı yılların sonunda kurum tarihi çalışmalarını başlattı. Bu çalışmaların bir sonucu olarak, Eminönü’ndeki Yenicami Şubesi’nde açılan Türkiye İş Bankası Müzesi, Cumhuriyet dönemi iktisat tarihi konusunda uzmanlaşmış bir müze olma özelliği taşıyor.

 

Müze çalışmaları için 1924’ten bu yana Türkiye'nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, filmler, objeler, hatıralar özenle toplandı, belgelendi ve gelecek nesillere bırakılabilecek şekilde restore edilerek korumaya alındı. Bu kapsamda; Bankanın kuruluşundan bugüne dek kullanılan, Cumhuriyet Dönemi bankacılığının dönüşüm evrelerini yansıtan ve Bankadaki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan nesnelerin yer aldığı Türkiye İş Bankası Müzesi Koleksiyonu oluşturuldu. Bankanın kâğıt ve görsel malzemeden oluşan koruma altındaki zengin arşivinden çok sayıda parça, kurgusu çerçevesinde salonlara yerleştirilerek ziyaretçileriyle paylaşılıyor. 

 

10 yılı aşan geçmişinde ziyaretçileri önemli sergilerle buluşturdu

Türkiye İş Bankası Müzesi, 10 yılı aşan geçmişinde önemli sergilere de imza atarken, Bankanın kurumsal geçmişiyle ilgili ve ülkenin sosyo-ekonomik tarihinde yeri olan konulara odaklandı. Bu sergilerden bazıları şunlar:

- Bir Kumbara Öyküsü

- Fotoğraflarla Atatürk ve Cumhuriyet; Bir Ulusun İnşası

- On Adımda Kapalıçarşı

- 1935’den Günümüze Camla Yazılan Tarih

- Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915

 

- İş Bankası İftiharla Sunar