Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Yediden yetmişe opera

Yediden yetmişe opera

Yediden yetmişe opera23 Mayıs 2022 - 09:05
Devlet Opera ve Balesi’nin düzenlediği Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali’nde bütün temsiller kapalı gişeydi. Seyircinin ilgisi “Gaziantep müzikallerin ve operanın doğuya açılan kapısı olabilir” dedirtti.

HARUN KARABURÇ 

 

Devlet Opera ve Balesi tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali operayla dolu dört gün yaşattı. Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği “Hisseli Harikalar Kumpanyası” ile açılışını yapan festivalde “Kanlı Nigar”, “Sihirbaz Oz” gibi temsiller izleyiciyle buluştu.

Açılışta izlediğim “Hisseli Harikalar Kumpanyası” bir c¸adır tiyatrosunun yeni assolist arayıs¸ı ve bir ko¨y agˆasının yeni assoliste âşık olmasıyla gelis¸en komik olaylar konu ediniyor. Türk tiyatrosunun duayeni Haldun Dormen’in kaleme aldığı, şarkı sözlerini Çiğdem Talu’nun yazdığı, Melih Kibar’ın bestelediği “Hisseli Harikalar Kumpanyası”, Gaziantep Üniversitesi Mavera Mavera Kültür Sanat Merkezi’nde sanatseverlerin unutmadığı temsiller arasındaki yerini aldı. Seyircinin müzikale gösterdiği ilgi, sanatın her yere ulaşması adına güzel bir örnekti.

 

Vefa temsili

 

Şehir merkezine hayli uzaklıkta Gaziantep Üniversitesi kampüsü içinde bulunan Mavera Kültür ve Sanat Merkezi’ne kentin her yerinden, yediden yetmişe insanlar gelmişti. Temsil sırasında seyircinin sahneyi pür dikkat izlemesi, gerektiği yerlerde sahnedeki şarkılara alkışlarıyla ve büyük bir coşkuyla eşlik etmesi, yaşadığı deneyimden aldığı keyfi çekinmeden yansıtması görülmeye değerdi. Sahnede ayrıca oyun sırasında indirilen perdeye “Hisseli Harikalar Kumpanyası”nın unutulmaz oyuncuları Adile Naşit, Erol Evgin ve diğer oyuncuların oyundaki kareleri ile Haldun Dormen’in fotoğrafı yansıtıldı. Seyirciler dakikalarca usta oyuncuları alkışladı. Yeni bir prodüksiyon olarak sahneye konan eserin müziklerini, besteci ve orkestra şefi Kıvanç Tepe düzenleyerek senfonik orkestraya uyarladı. Gaziantep’in sadece yeme içme, kültür ve turizminden ibaret olmadığını görmek sevindirici. Gaziantep bu festivallerle müzikallerin, operaların ve balenin doğuya açılan kapısı olmaya aday. Şehirdeki kültür sanat rüzgârı düzenlenen kitap fuarıyla sürüyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen kitap fuarı 29 Mayıs tarihine kadar Ortadoğu Fuar Merkezi’nde sürecek. Fuarda 415 yayınevi 3 milyon kitapla katılacak. 380 yazar fuar kapsamında kitapseverlerle buluşacak.