Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Yeteneğin değil iyiliğin peşinde

Yeteneğin değil iyiliğin peşinde

Yeteneğin değil iyiliğin peşinde06 Aralık 2021 - 10:12
İzmir’de imkânı kısıtlı gençleri müzikle buluşturan Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası verdiği konserle barışa giden yolun müzikten geçtiğini hatırlattı.

Seray Şahinler

 

Venezuelalı müzisyen José Antonio Abreu, 1975 yılında dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara ücretsiz müzik eğitimi vermeye başlayarak onların suç ortamından uzaklaşmalarını ve hayata yeni bir başlangıç yapmalarını sağladı. Müziğin gücüyle başlayan bu birliktelik, çocukların zamanla daha özgüvenli, yaratıcı olmalarına yol açtı. “El Sistema”, aradan geçen 46 yıl boyunca 243 projeye daha ilham verdi.

İzmir’in 47 yıllık köklü firmalarından Yorglass tarafından kurulan Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası bu modeli örnek alarak çocukları müzikle buluşturan bir proje. 2015’te opera sanatçısı Selmin Günöz tarafından müziğe erişimi kısıtlı çocuklara eğitim vermek ve barışın sesini müzikle duyurmak amacıyla yola çıkmış. Enstrüman temininden prova mekânlarının tesisine kadar büyük emek sarf eden Günöz, kısa sürede gönüllü öğretmenlerin desteğiyle birçok çocuğa ulaşmış ve 2017’de Yorglass’ın kapısını çalmış. Kolay değil elbette. Özellikle suç oranı yüksek bölgelerdeki yetenekli çocukların ailelerini ikna etmek için görüşmeler yapılmış. Çocuklar zamanla evde aileleriyle Mozart konuşur olmuş...

 

Konserin geliri eğitime

 

45 çocukla başlayan orkestrada bugün birbirinden yetenekli 130 çocuk yer alıyor. Kemanda, kontrabasta, flütte gelecek vadeden çocuklar pandemide dahi ara vermedikleri eğitim sürecini bir konserle taçlandırdı. Bugüne kadar İdil Biret, Gürer Aykal, Gülsin Onay ve Can Çakmur gibi isimlerle aynı sahneyi paylaşan ve beş konser veren orkestra için önceki gün bir yardım konseri düzenlendi. Ahmed Adnan Saygun Konser Salonu’nda gerçekleşen konserde heyecanları gözlerinden okunan genç yetenekler Mozart’tan Brahms’a “İzmir Marşı”ndan “Yemeni Bağlamış”a kadar farklı türlerdeki pek çok eseri başarıyla icra etti. Şefliğini Howard Griffiths’in üstlendiği konserde Burhan Öçal perküsyonla, Savaş Özkök ise kanunla gençlere eşlik etti.

Müziğin en büyük katkısı ise kolektif bilinç olmuş. Öğrencilerin “ritmi" görülmeye değer… Her saniye birbirilerini takip ediyor ve müzikal disiplinden şaşmıyorlar. Orkestrayla yolu kesişen çocukların bir kısmı sanat okulunu kazanarak kendilerine yeni bir yol açmış. 13 yaşındaki başkemancı Eren Tok, eğitimine Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’nde devam ediyor. Yorglass Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülfem Yorgancılar Perçin, “Yeteneğin değil, iyi alışkanlıkların peşindeyiz” diyor. Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası barışa giden yolun müzikten geçtiğini bir kez daha hatırlatıyor bize…