Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Zaha Hadid'den 'Katar' davası

Zaha Hadid'den 'Katar' davası

Zaha Hadid'den 'Katar' davası25 Ağustos 2014 - 10:08 | Hadid'in Katar'daki Dünya Kupası için tasarladığı stadyum, uzun süredir tartışma konusu.
2022 yılında Katar'da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası için tasarladığı stadyumun inşaatı sırasında yaşanan işçi ölümleriyle ilgili duyarsız kalmakla eleştirilen mimar, New York Review of Books'a dava açtı

Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid, New York Review of Books'a dava açıyor. Davanın sebebi olan yazı, Rowan Moore'un "Why We Build" adlı mimarlık kitabını konu alıyor, ancak Hadid'in Katar'da 2022'de gerçekleşecek 2022 FIFA Dünya Kupası için tasarladığı bina sırasında, Katar'daki göçmen işçilerin iş kazalarındaki ölümlerine karşı duyarsızlığına da birçok göndermede bulunuyor. Hadid, makalenin yazarı Martin Filler'ı kendisine iftira atmakla suçluyor. Filler ise Hadid'in olayla ilgili düşüncesi hakkındaki iddialarını, Hadid'in geçtiğimiz yıl bir basın toplantısında söylemiş olduğu, "Mimarların ölen işçilerle bir alakası yoktur," sözüne dayandırıyor.

 

Dava, sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Her iki taraftan da görüşlerin oluğu Twitter'da, Hadid'le dava açtığı için dalga geçenler de var. İnsansız yapıları ve doğayı umursamayan ancak hayranları tarafından 'akıcı ve fütüristik' olarak nitelendirilen projeleriyle tanınan Hadid, Kartal için de dev bir proje tasarlamış, proje sonuncusu İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nden olmak üzere 5 kez red almıştı.