Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Avrupa nasıl Avrupa oldu?

Avrupa nasıl Avrupa oldu?

Avrupa nasıl Avrupa oldu?05 Eylül 2018 - 10:09
Hollandalı gazeteci Pieter Steinz’in Türkçeye Alfa Yayınları’ndan çevrilen kitabı ‘Avrupa’yı Avrupa Yapan Değerler’, Avrupa Kıtası’nın kültür haritasını çıkarıyor.
GÜLDEN ÖKTEM
 
Kitap, Avrupa’nın ortak kültürlerini bir arada toplamayı hedefliyor. “Bu kitapta din, siyaset, bilim, spor veya felsefe konu edilmiyor” diyen yazar; kitabını klasik, modern ve uygulamalı sanat alanlarındaki şu kategorilerle sınırlandırmış: Edebiyat, müzik, tiyatro, dans, mimarlık, görsel sanatlar, tasarım ve moda, film, çizgiroman ve fotoğrafçılık. Bütün bu kategorilerde hem üst hem de alt kültüre yer vermeye özen gösteren yazar Beethoven’ı da Beatles’ı da Shakespeare’i de İskandinav polisiyesini de ‘Kuğu Gölü’nü de ‘Şirinler’i de birlikte işliyor. Kitaptaki Avrupa haritasında ise ülkeler, isimlerinden ziyade meşhur oldukları markalarla anılıyor: İsveç İkea ile, Danimarka ‘Andersen Masalları’yla, İngiltere ‘Beatles’la, İskoçya ‘Yüzüklerin Efendisi’yle, İsviçre Rolex ve Cartier markalarıyla... 
 
 
Steinz kitabın tarihini incelediği bölümde, Sümerlerin kil tabletlerinin Mısırlıların papirüs rulolarına dönüştüğünü hatırlatıyor. Sonrasında ise Yunan ve Romalıların zamanında ‘el yazması’ kitapların oluşturulduğunu söyleyen yazar, Avrupa’da matbaacılığın gücünün 19’uncu yüzyıldan sonra baskı üzerindeki renk ve fotoğraflarla yapılan adımlarla hızlandığını vurguluyor.