Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Baykurt'un 'belalı' eseri: "Yılanların Öcü"

Baykurt'un 'belalı' eseri: "Yılanların Öcü"

Baykurt'un 'belalı' eseri: "Yılanların Öcü"03 Kasım 2012 - 08:11
Fakir Baykurt'un 1954'te kalame aldığı ilk romanı "Yılanların Öcü" 1958'de yayımlanır...
1962 yılında Metin Erksan'ı, 1985 yılında ise Şerif Gören'e ilham verir "Yılanların Öcü". Türk sinemasının iki önemli yönetmeni farklı yıllarda, farklı oyuncularla sinemaya aktarır Fakir Baykurt'un romanı "Yılanların Öcü"nü.
Baykurt, 1954'te yazdığı kitabını, 1958 yılında "Yılanların Öcü" adıyla yayımlar. Kitap yayımlandıktan bir yıl sonra, Baykurt hakkında soruşturma açılır ve görevi olan öğretmenlikten uzaklaştırılır.


"Yılanların Öcü" Bir köyde yaşanan toprak kavgasını konu alır. Kitap, Karataş köyünde oğlu Kara Bayram, gelini Haçça ve torunları Ahmet ve Şerife ile yaşayan Irazca'nın köy içerisindeki hiyerarşiye başkaldırışını konu alır.


Köy gerçekliğini ele alan "Yılanların Öcü", toplumsal yapıdaki aksaklıkların gözler önüne serildiği, zenginlik-yoksulluk, güçlülük-güçsüzlük karşıtlıklarını, ezen ve ezilenin mücadelesini irdeleyerek ele alır. Toplumcu gerçekçi çizgide olan Fakir Baykurt, şiir, öykü, deneme, masal ve roman gibi edebiyat türlerinde ürünler verir.


Daha çok romanlarıyla öne çıkan yazar, 1958’de yayımladığı ilk romanı "Yılanların Öcü" ile büyük bir ün kazanır. Büyük beğeni toplayan, başta Yunus Nadi Roman Ödülü olmak üzere pek çok ödüle değer görülen ve yabancı dillere çevrilen roman sinemaya ve tiyatroya da uyarlanır. Ancak kitap, aldığı olumlu tepkiler kadar eleştirilerin de odağı olur. Fakir Baykurt'un başta "Yılanların Öcü" olmak üzere bazı eserleri, bir süreliğine yasaklılar listesine girmekten kurtulamaz...