Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Bu bayram ne okuyalım?

Bu bayram ne okuyalım?

Bu bayram ne okuyalım?25 Ekim 2012 - 12:10
Usta yazarlara, sanatçılara ve eleştirmenlere "Bayramda ne okuyalım?" sorusunu yönelttik. Onların sizler için belirlediği kitapları sıraladıkÖnümüzde hem Kurban Bayramı hem de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı var. Dolayısıyla uzun da bir tatil söz konusu. Tatil ve bayram hazırlıklarının sonuna yaklaşılan şu günlerde alışverişin bir parçası da kitaplardı... Tatile çıkan kitap kurtlarının valizinin, tatilini evinde geçirecek olanların başucunun olmazsa olmazlarından biri... Hala geç kalmış sayılmazsınız. Hala kitap alacak zaman var. Peki ne okuyacaksınız? İşinizi kolaylaştırmak için usta yazarlara, sanatçılara ve eleştirmenlere "Bayramda ne okuyalım?" sorusunu yönelttik. Onların sizler için belirlediği kitapları sıraladık...

Elif Şafak

Bayramda hem roman hem roman-dışı kitaplar okuyalım. Semih Gümüş'un "Yazar Olabilir Miyim: Yaratıcı Yazarlık Dersleri" kitabı önemli bir inceleme kitabı ve büyük bir boşluğu dolduruyor bu alanda. Okumayı seven, yazmayı arzu eden herkes için çarpıcı çözümlemeler barındırıyor. Ve tabii ki Yaşar Kemal okuyalım, "Çıplak Deniz Çıplak Ada' elimizden düşmemeli bu bayramda. Ve bir de Slavoj Zizek'ten "Yamuk Bakmak"ı tavsiye ederim. Zizek bölücü bir yazar. Ya çok seversiniz, ya gıcık olup, elinizin tersiyle itersiniz kitaplarını. Ben sevenlerdenim.

Ömer Türkeş

Tarihsel toplumsal gerçeklikle edebiyat arasındaki ilişkiyi çok iyi kurduğu için Javier Cercas’ın “Salamina Askerleri”ni öneriyorum.

Selçuk Demirel

İhsan Oktay Anar’ın “Yedinci Gün”ü. Bundan önceki bütün kitaplarını hayranlıkla okuduğum İhsan Oktay Anar, eşi benzeri olmayan birisi. Okumayı heyecanla beklediğim bir diğer kitap ise Hasan Cemal’in “1915: Ermeni Soykırımı”.

Ümit Ünal

İki üç gündür Gabriel Garcia Marquez'in "Anlatmak İçin Yaşamak" isimli özyaşam öyküsünü okuyorum. Romanlarının geçtiği dünyada, bazen tanıdık tasvirlere, mekanlara, hatta tanıdık karakterlere selam vererek yeniden yolculuk ediyorum. Çok güzel, tavsiye ederim.

Komet

O kadar ağır zamanlar yaşıyoruz ki, dolayısıyla ben unutulmuş bir yazar tavsiye edeceğim: Memduh Şevket Esendal. Onun bütün hikayelerini tavsiye ederim; hem bir toplumsal eleştirisi var hem de çok ince, çok sıcak yaklaşıyor insana, eleştirirken bile…

Ahmet Ümit

Bayramlar bizim geleneklerimizi simgeleyen günlerden biri. Dolayısıyla ben de Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Huzur”unun bizim kültürümüzü anlattığı için, kültürümüze selam anlamında bayramda okunmasını öneriyorum.

Yekta Kopan

Genç bir öykücü önereceğim: Pelin Buzluk. Onun iki kitabı "Deli Bal" ve "Kanatları Ölü Açıklığında", yeni bir edebiyatçıyla, yeni bir kalemle ve öykünün cesur bir sesiyle tanışmak isteyenler için iyi bir fırsat...

Murat Uyurkulak

Türkçe şöleni çekmek için Birgül Oğuz’un “hah”ı; nefis bir çeviriden, delici-delice bir hikayeye tanıklık etmek için Laurent Seksik’in (Çeviren Sosi Dolanoğlu) “Stefan Zweig’ın Son Günleri”.

Görgün Taner

Tomris Uyar’ın günce kitabı “Sesler, Yüzler, Sokaklar”. Hepimizin ‘80’li yılları iyi anlamaya ihtiyacımız var. Bayramda okumak üzere aldığım kitap ise İlber Ortaylı’nın “1923-2023” kitabı. Umarım 2023 vizyonunu daha iyi anlamama yardımcı olur.

Filiz Ali

Ben şu sıralar Hülya Uçansu’nun “Bir Uzun Mesafe Festivalcisinin Anıları” adlı kitabını okuyorum ve onu tavsiye ederim. İstanbul Film Festivali’nin taa Sinema Günleri’nden itibaren tarihçesini çok güzel bir şekilde yazmış; neredeyse birebir yaşadığımız anılar olduğu için çok hoşuma gitti.

İlber Ortaylı

Carter Vaughn Findley’in “Modern Türkiye Tarihi”. Bu çocuğun bir özelliği var; Amerikalı Türkologların aksine Türkiye’yi iyi biliyor. Ciddi ciddi okuyor; tarihçi olmasına rağmen romanıyla, gazetesiyle takip ediyor Türkiye’yi.

Sumru Yavrucuk

Hillary Jordan’ın “Uyandığında” adlı kitabı… Birkaç ay önce Türkiye gündemine oturan kürtaj tartışmasına yeni bir boyut getiren çok doğru bir zamanda yayımlanmış bir roman. Yerli yazarlar arasından ise İhsan Oktay Anar “Yedinci Gün”. Ne zaman bir romanı çıksa bana müjde gibi gelir. Çok güçlü ve banko bir yazar.

Nazan Ölçer

SSM’de Monet sergisini yapıyoruz. Monet ile ilgili pek çok kitap var; öyle bir sanatçı da kolay kolay gelmez Türkiye’ye. Dolayısıyla Monet üzerine ya da empresyonizm üzerine bir kitap okuyup bilgilerine bilgi ekleyebilirler.

Taha Akyol

Balkan Savaşı’nın 100. yılındayız. Bu sebeple Richard Hall’ın "Balkan Savaşları" (Homer Kitabevi) kitabını tavsiye ederim. Hem günümüzün milliyetçilik ve etnisite sorunlarına ışık tutuyor, hem Birinci Dünya Savaşı’nın köklerine...

Zülfü Livaneli

Yaşar Kemal'in "Çıplak Deniz Çıplak Ada" romanı büyük romancımızın elinden çıkan gerçek bir başyapıt. Okurların bayramlarına anlam katacak derinlikte.

Nazlı Eray

Stefan Zweig'ın "Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar" kitabı bence bayramda okunacak kitaplardan. Zweig'in şiirsel ve büyüleyici uslubu insanı bir yerlere götürüyor. Zweig'in anlattığı yazarların derinliği ile bilinmeyen dünyalara yolculuk yapılabilir bu bayramda...

Hakan Günday

Şule Gürbüz'ün "Zamanın Farkında"sı her ne kadar bir öykü kitabı olsa da, her öykü ayrı bir roman gibi...

Kezban Arca Batıbeki

Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi'ni 2 dilde anlattığı "Şeylerin Masumiyeti" kitabı, gerek görüntüsü gerekse içeriğiyle hemen ilgimi çekti; çok eğlenceli görünüyordu. Doha'daki sergi hazırlıklarıma ara verdikçe elime onu alıyorum.