Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Burroughs ve Türkiye

Burroughs ve Türkiye

Burroughs ve Türkiye24 Eylül 2014 - 12:09
William S. Burroughs'un "Yumuşak Makine"si, 2011 yılında Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından müstehçen bulunmuş ve kitabın yayıncısı Sel Yayıncılık hakkında dava açılmıştı.
Sadece Beat Kuşağını takip edenler değil edebiyatla az çok ilgisi olanlar bilir, William S. Burroughs'un "Yumuşak Makine"si, 2011 yılında Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından müstehçen bulunmuş ve kitabın yayıncısı Sel Yayıncılık hakkında dava açılmıştı. (Aynı davada Ayrıntı Yayınları'nın bastığı Chuck Palahniuk'un "Ölüm Pornosu"da yargılanıyor.) 
 
Kitapları Türkiye gündeminden düşmeyen William S. Burroughs'un "Naked Lunch / Çıplak Şölen" kitabını belki de bugünlerde tekrar okumakta fayda var. Zira, bu kitap yüzünden iki eski dost yayınevinin arası bozuldu... Peki Burroughs'un büyüleyici bir dil ve teknikle yazdığı kitabı neyi anlatıyor? Arafta bir yerde geçen bu roman, uzun süre eroin bağımlısı olarak yaşayan bir yazarın bağımlılıklar üzerine manifestosu olarak anılır ve 'cut-up' üçlemesine oranla daha geleneksel bir metin olarak nitelendirililir. 
 
 
Burroughs'un 1959 yılında yayımladığı kitabı, uyuşturucu bağımlısı William Lee'nin gözünden aktarılır.
 
Time dergisinin 1923 - 2005 yılları arasında İngilizce dilinde yazılmış en iyi 100 kitap sıralamasına giren "Çıplak Şölen", David Cronenberg tarafından 1991 yılında sinemaya uyarlandı.
 
Türkiye'de daha önce Versus Kitap ve Altıkırkbeş Yayınları etiketiketiyle okurla buluşan "Çıplak Şölen", yakın bir zamanda Sel Yayınları tarafından basılacak.