Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Céline’nin baskısı durdu

Céline’nin baskısı durdu

Céline’nin baskısı durdu15 Ocak 2018 - 10:01
Ünlü Fransız yayınevi Gallimard, gelen tepkilerin ardından Louis-Ferdinand Céline’nin aşırı Yahudi karşıtı metinlerini içeren bir koleksiyonu basma kararını iptal etti
Fransa’nın en ünlü yayınevi Gallimard, 1894 - 1961 yılları arasında yaşamış Fransız romancı Louis-Ferdinand Céline’nin aşırı Yahudi karşıtı metinlerini tepkilerin ardından yayımlamama kararı aldı. 
 
Gallimard, geçen hafta yazarın 1930’lar sonlarına ait makalelerinden oluşan 1000 sayfalık bir koleksiyon yayımlayacağını duyurdu. Bu haber Fransa’da büyük tepkiyle karşılandı. Fransız avukat Serge Klarsfeld, Céline’nin “Yahudileri ölümlerine gönderen işbirlikçi neslini etkilediğini” söyleyerek bu metinlerin yayımlanmasına gerekirse hukuki yollarla karşı çıkacağını söyledi. 
 
 
Fransa’da bir Yahudi grubu ise 1937 ile 1941 arasında yazılmış metinlerin “Yahudi düşmanlığının ve ırkçılığın iğrenç bir yansıması” olarak tanımadı. Fransız Yahudi Enstitüleri Konseyi’nin başkanı Francis Kalifat, Gallimard’a planlarını durdurma çağrısı yaptı. Bir Fransız dergisine bir yazı yazan dört Fransız tarihçi ise bu metinlerin yeniden basımını “en iyi haliyle dikizcilik, en kötü şekliyle nostalji” olarak tanımlayarak yayınevinin “öldürme için tahrik etmeyi kutsama riskine girdiğini” iddia etti. 
 
Şartlar uygun değil 
 
Gallimard, ilk açıklamalarında metinlerin yeniden basılmasının “yazarın Yahudi düşmanlığını ve içerdikleri şiddeti” göstermeyi amaçladıklarını söylemişti. Aynı açıklamada, “Céline’nin metinleri Fransız Yahudi düşmanlığının en kötü ünlü faslına” ait olduğunu belirtilmiş ancak bu metinleri sansürlemenin onların ideolojik kökenlerinin aydınlatılmasını engelleyeceği ve sağlıksız bir merak uyandıracağını düşündüklerini söylemişti.  Ancak bütün bu tepkilerin ardından Gallimard, 1945’den sonra bir kez daha yayınlanmamış bu metinleri yayımlama kararını rafa kaldırdığını açıkladı. Antoine Gallimard, AFP’ye yaptığı açıklamada “Bu projeyi iptal ediyoruz. Şartların bu işi metot ve tarihsel olarak düzgün yapmaya imkan vermeyeceğini anladık” diye konuştu.