Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Golding'den insanın içindeki "sinekler"

Golding'den insanın içindeki "sinekler"

Golding'den insanın içindeki "sinekler"25 Mart 2014 - 01:03
William Golding'in "Sineklerin Tanrısı", ıssız bir adaya düşen çocukların hayatta kalma mücadelelerinden insan doğasına kadar pek çok konuyu irdeliyor.
 
 
İngiliz romancı William Golding'in 1954 yılında kaleme aldığı "Sineklerin Tanrısı", II. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında yazarın kurguladığı bir zamanda geçer. Bir atom savaşı sırasında, ıssız bir adaya düşen birkaç çocuğun medeniyetten uzaklaşarak hayatta kalmasını konu alan kitap, sadece özgürlüklerini ve kendi benliklerini arayan bu çocukların başından geçenlere odaklanmaz. "Sineklerin Tanrısı" okuruna, insan doğasındaki şeytani ve ahlaksız duyguların nasıl ortaya çıktığını sorgulatır.
William Golding, 1983 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazandı. Golding'e ödülün veriliş gerekçesi ise, "Gerçekle söylenceyi ustaca birleştiren, insanın ruhsal ve fiziksel boyutlarını derinlemesine inceleyen bir romancı," sözleriyle açıklandı. "Sineklerin Tanrısı"nda çizdiği karakterler başta olmak üzere Golding'in kaleme aldığı 15'ten fazla kitabında da insanların fiziksel ve ruhsal durumları hakkında yaptığı analizler edebiyat dünyası tarafından dikkat çekici bulundu. Nobel Edebiyat Ödülü'nden beş yıl sonra İngilizlerin "Sir" unvanı verdiği William Golding, İngiliz yazar John Fowles tarafından da en iyi İngiliz yazar olarak nitelendirildi.
Türkçeye bugüne kadar farklı yayınevleri tarafından çevrilen kitap, usta İngiliz edebiyatçı Mina Urgan'ın 1979 yılında Milliyet Yayınları için yaptığı çeviriyle dikkatleri üzerine çekti. 2001 İş Bankası Kültür Yayınları çevirinin yayın haklarını aldı ve kitabı Modern Klasikler serisinde yayımladı.