Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Kitap ve filmlerin rotasında seyahat

Kitap ve filmlerin rotasında seyahat

Kitap ve filmlerin rotasında seyahat12 Eylül 2018 - 11:09
Andre Aciman’ın 2009 tarihli romanından yola çıkarak Luca Guadagnino’nun beyaz perdeye aktardığı ‘Beni Adınla Çağır’ın (Call Me By Your Name) vizyondaki başarısı İtalya turizmine de yansıdı. Geçen ilkbaharda gösterilen filmin ardından Kuzey İtalya, filmin hayranlarının akınına uğradı.
GÜLDEN ÖKTEM
 
 
'Yüzüklerin Efendisi' sinemaya uyarlandığında yemyeşil toprakların hangi kıtada olduğu merak edildi ve ardından filmin pek çok sahnesinin Yeni Zelanda’da çekildiği öğrenildi. Filmden sonra ‘Hobbit köyü’ turizmciler için bir cennet rotası haline gelen Yeni Zelanda dünyanın en uzak noktalarından biri olsa da ‘Yüzüklerin Efendisi’ uyarlamasının ardındaN hâlâ kültür turizminin en çok ziyaret edilen yerlerden. Sonrasında ‘Harry Potter’ filmlerinin çekildiği noktalar turistlerin uğrak yeri oldu. Turizm dünyası da sanatın kaynaklardan esinlenerek yeni rotalar çıkarmaya başladı. Kimisi kitaplardan kimisi de filmlerden ilhamla rotalar ortaya çıktı.
Kitaplardan yola çıkılarak hazırlanan rotaların başını James Joyce’un ‘Dublinliler’i çekiyordu. İrlanda’da James Joyce eksenli gezilerin ardından Ian McEvan’ın sinemaya da uyarlanan yapıtı ‘Kefaret’in çekildiği noktalarda romantik dakikalar yaşayıp fotoğraf çektirmek isteyen gezginler için seyahat planları hazırlayan web siteleri türedi peşi sıra.
 
 
Ardından Elena Ferrante’nin iki kız arkadaşın dostluğunu anlattığı ‘Napoli Romanları’ dörtlemesinin geçtiği Napoli, turistler için haritada işaretlenecek yeni bir noktaydı. Şimdi de ‘Beni Adınla Çağır’ın (Call Me By Your Name) filminin geçtiği İtalya’nın kuzey kesimleri... Geçtiğimiz hafta çıkan haberlere göre, Andre Aciman’ın 2009 tarihli romanından yola çıkarak Luca Guadagnino’nun beyaz perdeye aktardığı filmin lokasyonu, popüler destinasyonlara eklendi. Bu yaz başta romantik bir seyahat planı yapan turistlerin, filmden ilhamla çıktığı rota Milan’daki Po Vadisi’nden başlayıp Venedik’e uzanıyordu. Rotaya dahil olan diğer noktalar ise Kuzeybatı İtalya’nın Lombardiya bölgesinde bulunan Bergamo ve yine aynı bölgedeki Crema ilçesi. Elio’nun evinden başlayarak bisikletle ya da yürüyerek filmin setinin kurulduğu noktalara varış da seçenekler arasında yer alıyor.
 
 
 
‘Beni Adınla Çağır’dan ilhamla hazırlanan turlardan çoğunun rezervasyonu ekim ayının ortasına kadar kapanmış. Birkaç web sitesinde ise 12 Ekim’den sonra rezervasyon yapılabiliyor. Yaklaşık sekiz gece dokuz günlük ‘Beni Adınla Çağır’ gezisi yapmak isteyenlerin erken rezervasyon ile 1.990 ile 2.300 euro arasında ödeme yapması gerekiyor.
 
İskoçya’da yüzde 300’lük artış
 
- ‘Harry Potter’ - Kitap olarak ilk yayımlandığında pek dikkat çekmese de filmlerin ardından hâlâ dünyanın en çok satılan/okunan kitapları arasında bulunan ‘Harry Potter’ serisi Britanya turizmine de büyük katkı sundu. Sinema yapımlarından sonra filmin geçtiği lokasyonlardaki turist sayısı yüzde 50 arttı.
 
 
- ‘Frozen’ - Norveç yapımı çocuk dizisi ‘Frozen / Karlar Ülkesi’nin ardından ülkeyi ziyaret eden turistlerde yüzde 37’lik bir artış yaşanmış.
 
- ‘The Beach’ - Tayland’da çekilen film ile birlikte yüzde 22 oranında turist şehri ziyaret etmeye başlamış.
 
- ‘Breaveheart’ - İskoçya’daki Wallace Anıtı’nı ziyaret edenlerin oranı yüzde 300 artış göstermiş.
 
- ‘Mission Impossible 2’ - Sidney Ulusal parkını ziyaret edenlerin sayısı yüzde 200 artmış.
 
- ‘Troy’ - Çanakkale’yi bu filmden sonra ziyaret edenlerin oranı yüzde 73 artış göstermiş.