Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Nazım Hikmet'in cep defterleri 5 bininci kitap oldu

Nazım Hikmet'in cep defterleri 5 bininci kitap oldu

Nazım Hikmet'in cep defterleri 5 bininci kitap oldu07 Şubat 2018 - 11:02
Yapı Kredi Yayınları, başlık sayısında 5 bininci kitabı, "Nazım’ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları"nı okuyucuyla buluşturdu.
Yapı  Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Güngen: "5 bininci kitabımız,  'Nazım'ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları' kitabı oldu" diye konuştu.
 
Tülay Güngen konuyla ilgili açıklamasında;
 
"Yılda  yaklaşık 250-300 yeni kitap yayımlıyoruz. Pek çok başlığımız da tekrar baskı  oluyor. Bu da ayda 10-15 kitaba denk geliyor. Çocuk, tarih, sanat, felsefe ve  edebiyat olmak üzere 5 ana çizgide kitap yayımlıyoruz". "Geçen yılların en çok  satan kitabı Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna'sıydı ama yine Sabahattin  Ali'den 'Kuyucaklı Yusuf', Yaşar Kemal'in 'İnce Memed', Orhan Pamuk kitapları,  Orhan Veli ve Nazım'ın şiirleri her zaman en çok satanlar listelerimizde olan  kitaplar" dedi.
 
Özel sayılarda kutlama yapmanın önemini dile getiren Güngen, "Bininci  kitap 1999'da yayımlanan Aloşname'ydi. 2 bininci yayınımız 2004'te 'İbn Battuta  Seyahatnamesi', 3 bininci kitabımız 2009'da 'Kazım Karabekir'in Günlükleri', 4  bininci kitabımız da 2013'te Ara Güler fotoğrafları ve Turhan Selçuk'un  çizimleriyle Yaşar Kemal'in 'Çocuklar İnsandır' kitabıydı. 5 bininci kitabımız  ise 'Nazım'ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları' kitabı oldu." dedi.
 
 
    Güngen, 5 bininci kitaba ilişkin, Nazım Hikmet Ran'ın 1937 ve 1942  yılları arasında, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa hapishanelerindeyken tuttuğu  cep defterlerinin kitap haline getirildiğini aktararak, şu bilgileri verdi:
  
 
    "Cep defterleri minik boyda. Kimi ince, kimi biraz daha kalın. Bunları  bir nevi tıpkıbasımla kitap haline getirdik. Yani defteri çevreleyen bir kitap  oldu. Her sayfadaki yazıların bir kısmı kurşun kalemle yazıldığı için zamanla  silinmişti. Eski ve yeni yazının yanı sıra kiril alfabesiyle yazıldığından, rahat  okunmasını sağlamak için, hatta açıları bile gözetilerek, özel bir tasarımla  bunlar kitap haline getirildi. O sayfaların altında da o döneme veya o sayfadaki  notlara ilişkin açıklamalar yer aldı. Bunlardan kimisi şiirlerle ilgili eskizler  ve taslaklar olduğu gibi davalarla ilgili notlar da yer alıyordu. Böylece 6  defter, 6 kitap haline geldi. Ayrıca çeşitli belgeler, fotoğraflar, mektuplar,  telgraflar -ki bunların çoğu ilk defa yayına açılıyor- ve bazı ek incelemeler de  'Zeyl' denen 7. kitapta toplandı. Böylece 7 kitap bir kutuya girdi ve bizim 5  bininci kitabımızı oluşturdu."
 
 
"Her kitabımıza aynı titizliği gösteriyoruz"
 
  
    Hazırladıkları kitaplara ayrı bir önem verdiklerinin altını çizen  Güngen, "Her kitabımıza aynı titizliği gösteriyoruz ama bu yuvarlak sayılara  biraz farklı olabilecek, daha çok kişinin ilgisini çekebilecek kitapları denk  getiriyoruz. Yoksa her kitabımızın yeri hem çalışma takvimimizde hem kalbimizde  aynı." ifadelerini kullandı.
 
 
    Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Güngen, tekrar baskı  yapılan kitaplara da işaret ederek, şöyle devam etti:
 
 
    "Yılda yaklaşık 250-300 yeni kitap yayımlıyoruz. Pek çok başlığımız da  tekrar baskı oluyor. Bu da ayda 10-15 kitaba denk geliyor. Çocuk, tarih, sanat,  felsefe ve edebiyat olmak üzere 5 ana çizgide kitap yayımlıyoruz. Yeni  başladığımız 21. yüzyıl kitapları dizimiz var. O da 21. yüzyılın çevre ve sağlık  gibi meselelerine el atıyor. Henüz o başlıktaki sayımız sanıyorum 5-6 kadar."  ifadelerine yer verdi.
 
  
    Geçen yıl yaklaşık 5 milyon kitabı okuyucuyla buluşturduklarına  dikkati çeken Güngen, her zaman çok satan kitaplar olduğunu kaydederek, "Geçen  yılların en çok satan kitabı Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna'sıydı ama  yine Sabahattin Ali'den 'Kuyucaklı Yusuf', Yaşar Kemal'in 'İnce Memed', Orhan  Pamuk kitapları, Orhan Veli ve Nazım'ın şiirleri her zaman en çok satanlar  listelerimizde olan kitaplar." diye konuştu.
  
 
    Tülay Güngen, günümüzde yüzde 50 yerli, yüzde 50 yabancı yazarların  kitaplarını okuyucuya sunan Yapı Kredi Yayınları'nın yayıncılığa ilk geçiş  sürecini şu sözlerle anlattı:
  
 
    "Yapı Kredi Yayınları'nın ilk tohumları 1945'te Doğan Kardeş Dergisi  yayınıyla başladı. Doğan Kardeş Yayınları o dönem birkaç kitap yayınlıyor hem  çocuklar hem de yetişkinler için. Esas ciddi yayıncılığa girmesi ise 1988 yılında  oluyor. Kurulan limited şirket 1992'de YKY logosu ve bir yayın programıyla  çalışma hayatına daha programlı ve yapısal bir şekilde giriyor. 1945'ten 1992'ye  kadar da birkaç yüz kitap basılmış ama ondan sonra daha bir yayınevi kimliğiyle  çalışmaya başlıyor."
 
  
 "Beş bin kitapla 5000 sayısını yazdık"
 
 
    Beş bininci kitabın kutlaması amacıyla Yapı Kredi Kültür Sanat'ın  Beyoğlu'ndaki mekanında 5 bin kitaptan oluşan özel bir duvar hazırlandığına  işaret eden Güngen, "Beş bin kitapla 5000 sayısını yazdık. Bunun sembolik bir  değeri olduğunu düşünüyorum. Aynı alanda yer alan ekranda da gerçekten çıkan beş  bin kitabın kapaklarını tek tek görüyorsunuz. Onun yanı sıra yazar ve  çizerlerimizin fotoğrafları ve çalışanlarımızın fotoğrafları da ekranda  görülüyor. O güzel dijital bir duvar haline geldi. Arkamda ki de fiziksel 5 bin  kitap duvarı oldu." değerlendirmesinde bulundu.
 
 
    "Nazım'ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları", bir grup  araştırmacının Memet Fuat Arşivi Piraye Koleksiyonu üzerine çalışması sonucu ve  Yücel Demirel'in editörlüğüyle oluşturuldu. Nazım Hikmet'in şairliğini, aşık ve  mahkum hallerini gösteren 6 cep defterinin yanı sıra eldeki belge ve fotoğraflar  da 7. kitap "Zeyl"de toplandı.
  
 
    Yapı Kredi Yayınları, "Sanat Dünyamız", "Cogito" ve "Kitap-lık"  dergilerini de okurla buluşturmayı sürdürüyor.